Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nordean tanskalaiset asiakkaat maksavat pian entistä kovempaa miinuskorkoa

Tanskalaiset Nordean asiakkaat joutuvat pian maksamaan entistä kovempaa miinuskorkoa, jos he hilloavat tileillään suuria summia käteistä. Yksityisasiakkaiden tilien korko oli jo ennestään –0,6 prosenttia, mutta koveni eilen maanantaina –0,7 prosenttiin.

Pienistä talletuksista miinuskorkoa ei peritä, vaan se koskee yli 100 000 kruunun (13 400 euron) talletuksia.

– Voi vaikuttaa epäloogiselta, että rahan säilyttämisestä joutuu maksamaan. Se on kuitenkin seurausta historiallisen matalasta korkotasosta, joka on leimannut Tanskan taloutta jo monen vuoden ajan, Nordea selittää sivuillaan .

Nordea suosittelee tallettajille vaihtoehtoisia ratkaisuja talletustileille ja ehdottaa muun muassa energiaremontin tekoa, lapselle säästämistä tai sijoituksia rahastoihin ja osakkeisiin.

Nordea kertoo, että koronmuutos on seuraus Tanskan keskuspankin päätöksestä laskea ohjauskorkoa 1. lokakuuta. Keskuspankki pyrki koronlaskullaan ohjaamaan Tanskan kruunun kurssia alemmaksi, koska se oli vahvistunut liikaa. Tanska on käytännössä euroalueen ulkojäsen, koska kruunu pidetään tiukassa vaihteluvälissä suhteessa euroon.

Tanskan keskuspankki seuraa näin ollen tiukasti Euroopan keskuspankin korkoja, jotta kruunu ei vahvistuisi liikaa.

Tanskalaispankeista Jyske Bank oli ensimmäinen joka otti käyttöön negatiiviset korot yksityisasiakkaiden talletuksille. Sen jälkeen useimmat muut Tanskassa toimivat pankit ovat seuranneet perässä. Alaraja negatiivisen koron perimiselle vaihtelee 100 000 ja 250 000 kruunun välillä.

Finanssivalvonta: Lainsäädäntö ei ota kantaa

Euroalueella toimivat pankit maksavat 0,5 prosentin negatiivista korkoa keskuspankkitalletuksistaan ja monet euroalueen pankit veloittavat tämän johdosta yritysten pankkitalletuksista negatiivisia korkoja.

Yksityishenkilöiden talletuksista perittävät negatiiviset korot ovat euroalueella harvinaisempia, mutta jotkut pankit perivät niitä yli 100 000 euron talletuksista.

Suomessa Finanssivalvonta totesi vuonna 2019, että negatiivisten koron perimiseen välttämättömyyspalveluiksi katsottavilta perusmaksutileiltä tulisi suhtautua pidättyvästi.

– Koron muuttaminen negatiiviseksi voi olla asiakkaan kannalta olennainen heikennys sopimusehtoihin, mitä pankki ei voi yksipuolisella muutosilmoituksella tehdä, Fiva linjasi.

Fiva kuitenkin toteaa, ettei lainsäädäntö suoraan kiellä negatiivisten korkojen perimistä kuluttaja-asiakkaiden talletuksista.