Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä nousussa

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu 15 1207 vahvistettua koronavirustartuntaa koko pandemian aikana. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Kirsti Karttunen, Antti Haavisto / STT

Suomessa on maanantain ja viikonlopun aikana todettu 1 310 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Perjantaina uusia tartuntoja raportoitiin 723.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut kuluneen kuukauden aikana tasaisesti. Tänään maanantaina sairaalahoidossa on 218 potilasta, mikä on runsaat parikymmentä enemmän kuin perjantaina ja runsas sata enemmän kuin kuukausi takaperin, jolloin sairaalahoidossa oli 78 potilasta.

Sairaalahoidossa tällä hetkellä olevista potilaista tehohoidossa on 33.

Perjantain jälkeen Suomessa on kerrottu neljästä uudesta koronakuolemasta. Kaikkiaan koronavirukseen liittyviä kuolemia on Suomessa raportoitu 1 120 kappaletta.

Ilmaantuvuusluku kohonnut hieman

Koronan ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon ajalta on 137 sataa tuhatta asukasta kohti. Kaksi viikkoa aiemmin taudin ilmaantuvuus oli 120.

Suomen korkein ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon ajalta on Päijät-Hämeessä, missä ilmaantuvuus on 248 sataa tuhatta asukasta kohti. Matalin ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon ajalta on Itä-Savossa, 12,5 sataa tuhatta asukasta kohti.

Tartuntojen lukumäärä kuluneelta kahdelta viikolta on puolestaan 7 626, mikä on vajaat sata tartuntaa vähemmän kuin edeltävän kahden viikon aikana.

Koko pandemian aikana Suomessa on todettu kaikkiaan 15 1207 koronavirustartuntaa.

Suomi joutui kasvaneiden tartuntamäärien vuoksi viime viikolla Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) punaiselle listalle niiden maiden joukkoon, joihin matkustamista ei suositella.

12 vuotta täyttäneistä suomalaisista 75,7 prosenttia on nyt saanut molemmat koronarokotusannokset. Ensimmäisen annoksen on saanut puolestaan 84,8 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Ikä, sukupuoli ja kieli vaikuttavat rokoteintoon - korkein rokotuskattavuus ruotsinkielisessä väestössä

Ruotsinkielinen väestö on ottanut koronarokotteita muuta väestöä innokkaammin Suomessa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä selvityksestä. Ruotsia äidinkielenään puhuvista 82 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta, kun suomea tai saamen kieliä puhuvien keskuudessa vastaava luku on 74 prosenttia. Selvityksen mukaan rokottamattomista enemmistö eli 75 prosenttia puhuu äidinkielenään suomea tai saamea.

Kaiken kaikkiaan rokotuskattavuus on itäisessä Suomessa länttä korkeampi, mutta myös sairaanhoitopiirien sisällä on kuntakohtaista vaihtelua.

– Pitkä etäisyys sairaanhoitopiirin keskuskaupungista saattaa vaikuttaa siihen, että rokotteita on otettu vähemmän. Keskuskaupungeissa rokotuspisteitä on enemmän, ja niihin on päässyt paremmin julkisella liikenteellä, avaa johtava asiantuntija Mia Kontio THL:n tiedotteessa.

Osaltaan eroja selittää myös kuntien ja alueiden väestörakenne, sillä vanhemmat ikäryhmät ovat saaneet rokotteita muita aiemmin ja ottaneet niitä innokkaasti. Yli 50-vuotiaiden keskuudessa rokotuskattavuus on jo yli 90 prosenttia.

Sukupuolten väliset erot suhteessa koronarokotteisiin näkyvät selkeimmin 16–29-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa miesten rokotuskattavuus on 6–8 prosenttiyksikköä naisia matalampi. Yli 60 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä tämänkaltaista eroa ei enää käytännössä ole.

Sosiaalialan hoitajat ottaneet rokotteita alle keskiarvon

Terveydenhuollon työntekijöillä rokotuskattavuus oli keskimäärin sama tai parempi kuin kaikilla työikäisillä, mutta sosiaalialan hoitajien keskuudessa toisen rokoteannoksen ottaneiden määrä jäi alle keskiarvon. Sosiaalialalla hoitajina työskentelevillä rokotuskattavuus oli alle 70 prosenttia verrattuna koko 18–64-vuotiaiden ikäryhmän 72,5 prosenttiin.

Haluttomuutta ottaa rokote selittävät THL:n mukaan monet tekijät, eikä rokotuskattavuuden nostamiseen näin ollen ole vain yhtä työkalua.

– Rokotteiden saatavuuden, niiden jakelun ja käytännön rokotustoiminnan turvaamisen lisäksi on tärkeää, että jatketaan luotettavan ja tutkimukseen perustuvan tiedon jakamista, listaa Kontio.

Kommentoi