EU-maat sopivat kalastuskiintiöistä Itämerelle – lohen kaupallinen kalastus jatkuu Suomen rannikolla suunnilleen ennallaan

Lohen kaupallinen kalastus Suomen rannikolla vaikuttaa jatkuvan nykytasolla, arvioi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.). EU-maiden maatalous- ja kalastusministerit päättivät tulevan vuoden kalastuskiintiöistä Itämerelle kokouksessaan Luxemburgissa.

Kalastusneuvottelut venyivät perinteiseen tapaan pitkiksi, ja kiintiöistä neuvoteltiin läpi maanantain ja tiistain välisen yön.

Kokouksen jälkeen Leppä kuvaili olevansa neuvottelutulokseen kokonaisuutena tyytyväinen.

Neuvotteluissa sovittiin, että Itämeren pääaltaalla lohen kaupallinen kalastus kielletään ja lohen vapaa-ajan kalastusta rajoitetaan.

– Näin Suomen rannikkovesiin pääsee aiempaa suurempi määrä lohia, Leppä kertoi medialle videopuhelun välityksellä.

Samalla sovittiin Suomelle suosiollisesta mekanismista, jonka perusteella Lepän mukaan näyttää vahvasti siltä, että lohen kaupallinen kalastus Suomen rannikolla voi jatkua entisellään ensi vuonnakin.

Ministerien tekemä päätös poikkesi hieman tieteellisestä suosituksesta. Kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES oli suositellut syyskuussa, että Itämeren pääaltaalla lohikiintiön tulisi olla ensi vuonna nolla niin kaupallisen kuin vapaa-ajan kalastuksen suhteen.

Lepän mukaan Suomi pyrki neuvotteluissa siihen, että tieteellisen neuvon mukaisesti myös vapaa-ajan kalastus pääaltaalla olisi kielletty.

– Tältä osin tuo ratkaisu ei ollut Suomen tavoitteiden mukainen, Leppä sanoi.

Punninnassa mahdollisuudet elinkeinon harjoittamiseen

Kalastuskiintiöistä päätettäessä punnitaan muun muassa kestävyyttä luonnon kannalta ja toisaalta mahdollisuuksia kalastuselinkeinon harjoittamiseen. Ympäristökomissaari Virginijus Sinkevicius kommentoi aiemmin, että kalastusneuvotteluissa tehdyt päätökset olivat vaikeita, mutta tarpeellisia.

Suomelle merkittävistä kiintiöistä silakan kalastuskiintiöitä Itämeren pääaltaalla leikataan 45 prosenttia, mikä heikentää ministeri Lepän mukaan merkittävästi suomalaisten laivastojen kalastusmahdollisuuksia.

– Toisaalta Suomen troolikalastuksen mahdollisuudet paranevat merkittävästi Suomenlahdella, jossa kiintiömäärä on ensi vuoden alusta aiempia vuosia huomattavasti suurempi.

Myös kilohailin kiintiötä nostetaan aiemmasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat