Ilmaisjakelulehden entinen päätoimittaja kirjoitti lehdessä puukottavista ja raiskaavista muslimimiehistä – syyttäjä vaatii sakkoja

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa syyttäjä vaatii paikallisessa ilmaisjakelulehdessä työskennelleelle miehelle sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. LEHTIKIVA / Samuli Ikäheimo / LEHTIKUVA

Johanna Latvala / STT

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa syyttäjä vaatii paikallisessa ilmaisjakelulehdessä työskennelleelle miehelle sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjän mukaan mies oli päätoimittajana toimiessaan julkaissut Lahden Seudun Uutiset -nimisessä lehdessä vuonna 2019 kirjoituksen, jossa hän solvasi ja panetteli muslimimiehiä ryhmänä näiden uskonnon ja kulttuurin perusteella. Kirjoitus julkaistiin syyttäjän mukaan ilmaisjakelulehdessä sekä sen verkossa julkaistussa näköislehdessä.

Syyttäjän mukaan miehen teksti oli julkaistu Avoimia kirjeitä -osiossa ja sen otsikko oli "Onko vaimo muslimimiehelle esine?". Entinen päätoimittaja kirjoitti pitämällään palstalla muun muassa "Ovatko puukottavat ja raiskaavat hullut muslimimiehet jo merkittävä uhka turvallisuudelle? Ovat, jos heitä haalitaan Suomeen nykyistä tahtia".

Hän viittasi teksteissään muslimimiehiin kutsumalla näitä muun muassa otuksiksi sekä uskontonsa ja kulttuuristen tapojensa vallassa oleviksi raakalaisiksi. Tekstissään mies myös kysyy "miksi heitä haalitaan lisää Suomeen, kun entisillekin loisijoille pitäisi antaa potku persuksiin". Syyttäjä pitää ilmauksia rikollisina.

– Edellä esitetyt muslimimiehiä panettelevat ja halventavat lausumat ja nimitykset eivät ole hyväksyttävää liioittelua tai provosointia eikä niitä voida pitää hyväksyttävinä myöskään asiayhteytensä tai muullakaan perusteella, haastehakemuksessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan lausumat ja nimitykset ovat halventavia ja ihmisarvoa loukkaavia, niillä on halvennettu kokonaista ihmisryhmää ja ne ovat omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa muslimimiehiä kohtaan.

– (Syytetyn) ilmeisenä pyrkimyksenä on ollut saada aikaan myös muissa ihmisissä samanlaista suvaitsemattomuutta ja halveksuntaa muslimimiehiä kohtaan, syyttäjä sanoo.

Miehen mukaan kyseessä oli pakina

Mies kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän kertoo STT:lle, että kyseessä oli pakina. Pakina on kantaaottava humoristinen, parodinen tai satiirinen tekstityyppi.

– Kirjoitus ei ollut suunnattu mitään tiettyä ihmisryhmää vastaan, vaan se oli suunnattu rikollisia ja pahoinpitelijöitä vastaan, myös suomalaisia vaimon pahoinpitelijöitä kohtaan, mies sanoo.

Mies kirjoittaa suomalaismiesten lähisuhdeväkivaltaa koskevassa tekstin osiossa muun muassa, että "sairaalloisen mustasukkaiset suomalaismiehetkin ovat naisille vaaraksi".

Mies kertoo, että kun teksti julkaistiin, oli kirjoituksessa mainitun kaltaisia tapauksia noussut julkisuuteen.

Mies ei enää työskentele Lahden Seudun Uutisissa. Julkaisun nykyinen päätoimittaja Raimo Jokinen kertoo, että syytteessä oleva mies julkaisi Avoimet kirjeet -osiossa tekstejä päätoimittajana työskennellessään ja vastasi kirjoituksistaan. Osiota ei nykyisen päätoimittajan mukaan enää ole.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään 50 päiväsakon sakkorangaistusta.

Kommentoi