Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudun kunnat, matkailutoimijat ja Hus kaipaavat rajojen terveystarkastuksiin kevennystä

Rajojen terveystarkastustoimintaan kaivataan muutosta, jota hallituksen esitys ei tuo, kertovat Helsinki, Vantaa, Espoo, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Finavia , Finnair ja Helsingin Satama yhteisessä tiedotteessaan.

Niiden mukaan terveystarkastustoimet rajoilla vievät kohtuuttomasti henkilöstöresursseja ja nykyisen riskimaaluokituksen ilmaantuvuuslukujen rajat ovat liian matalia.

Suomen hallitus esitti eilen, että voimassa olevia maahantulosäännöksiä jatketaan joulukuun loppuun asti. Rajoitukset ovat herättäneet vastustusta etenkin matkailualalla.

Helsinki, Vantaa ja Hus kehittämässä mallia pistokoemaisiin tarkastuksiin rajoilla

Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsingin satamien matkustajamäärien kasvaessa kattava tarkastustoiminta ei ole mahdollista, tiedotteessa arvioidaan. Tarkastukset eivät ole myöskään tiedotteen mukaan perusteltuja epidemian hallinnan näkökulmasta Suomen ja ulkomailta tulevien matkustajien hyvän rokotuskattavuuden vuoksi.

Helsingin ja Vantaan kaupungit sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ovat kehittämässä yhteistä mallia matkustajien pistokoemaisiin tarkastuksiin nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Riskimaaluokituksen ilmaantuvuusluku tulisi tiedotteen mukaan muuttaa ripeästi, ja todistusten tarkastusta pitäisi suorittaa vain korkean riskin maista saapuville matkustajille.

Nykyisessä asetuksessa matalan riskin maan koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on oltava alle 10. Ilmaantuvuuslukua koskevan rajan tulisi tiedotteen mukaan noudattaa EU:n neuvoston nykyistä suositusta. EU:n liikennevalojärjestelmässä maa on matalimmalla eli vihreällä riskitasolla, jos ilmaantuvuusluku on alle 25.