Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Esitutkinta valmistui useista törkeistä huumausainerikoksista – Tullin mukaan aineiden katukauppa-arvo olisi ollut 3,2 miljoonaa euroa, Tuusulaan Bandidosin kerhotiloihin tehty etsintä liittyi rikoskokonaisuuteen

Tulli on saanut valmiiksi useita törkeitä huumausainerikoksia koskevan esitutkinnan, joka kytkeytyy kansainväliseen suuroperaatioon Greenlightiin. Kesällä kerrottiin, että Suomen poliisi osallistui kansainväliseen FBI:n johtamaan laajaan rikostorjuntaoperaatioon.

Operaatiossa FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon ja luovutti tietoja Suomen viranomaisille. Suomen osalta operaatio Greenlightin avulla on torjuttu ennen kaikkea järjestäytynyttä huumausainerikollisuutta.

Tullin mukaan esitutkinnassa on ollut epäiltynä kahdeksan 25–48-vuotiasta, joista valtaosa on pääkaupunkiseudulla asuvia suomalaisia.

– Osalla epäillyistä on kytköksiä rikollisina pidettyihin kansainvälisiin moottoripyöräkerhoihin, kertoo tutkinnanjohtaja, tulliylitarkastaja Janne Kallio.

Aiemmin on uutisoitu, että poliisi ja Tulli muun muassa tekivät etsinnän liivijengi Bandidosin kerhotiloihin Tuusulassa. Kyseisen etsinnän kerrotaan liittyneen nyt esitutkinnassa olleeseen rikoskokonaisuuteen.

"Isoimpia takavarikoita, mitä täällä on tehty"

Esitutkinnassa on ollut useita kokaiinin ja marihuanan salakuljetustapauksia, joiden organisoinnissa käytettiin salattuja puhelimia. Huumausainerikosten lisäksi tutkinnassa on epäilty ampuma-aserikosta.

Huhtikuussa Tulli paljasti Hangon satamassa kokaiinin salakuljetusyrityksen. Saksasta saapuneesta ajoneuvoyhdistelmästä takavarikoitiin vajaat 11 kiloa kokaiinia.

– Vaikka kokaiini on Suomessakin koko ajan yleistynyt enemmän, on tuo Suomen mittakaavassa käsittääkseni isoimpia takavarikoita, mitä täällä on tehty. Kovin monta isompaa ei ole ollut, Kallio sanoo.

Esitutkinnassa on ollut myös kaksi maahantuontikertaa, joissa kokaiinia tuotiin Suomeen ja se päätyi katukauppaan. Lisäksi ulkomailla takavarikoitiin eriä, jotka olivat esitutkinnan perusteella matkalla Suomeen.

– Esimerkiksi Virossa takavarikoitiin toukokuussa noin kaksi kiloa kokaiinia, joka oli tulossa Suomeen. Sen lisäksi Ruotsissa on takavarikoitu 60 kilon marihuanaerä, joka oli myös tulossa Suomeen.

Kaikkiaan esitutkinnassa paljastuneiden huumausaineiden katukauppa-arvo on Tullin mukaan noin 3,2 miljoonaa euroa.

– Se on aika huomattava summa, mutta iso osa siitä koostuu takavarikkoon päätyneistä huumausaineista, joten sinänsä semmoista vahinkoa ei ole sattunut, että rikolliset olisivat saaneet niin paljon rikoshyötyä, Kallio huomauttaa.

Nyt valmistunut esitutkinta on osa laajempaa kokonaisuutta.

– Esitutkinta jatkuu edelleen muiden epäiltyjen osalta. Laajemmasta kokonaisuudesta tiedotetaan myöhemmin.