Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säästöpankki povaa tälle vuodelle 3,3 prosentin talouskasvua

Säästöpankki ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 3,3 prosenttia. Ensi vuonna talouskasvu hidastuu, mutta yltää silti 2,8 prosentin vauhtiin.

Uhkana talouden kasvulle ovat koronaviruksen uudet variantit, mutta näillä näkymin rokotekattavuuden edetessä tartuntojen ja talousvaikutusten yhteys vähenee, Säästöpankissa arvioidaan.

Maailmantalouden Säästöpankki arvioi kasvavan tänä vuonna 6,0 prosenttia ja ensi vuonna 4,9 prosenttia.

– Käynnissä on nyt parin vuoden kasvuspurtti, pääekonomisti Henna Mikkonen sanoo Säästöpankin tiedotteessa.

Työllisyystilanteen hyvä kehitys on ollut Säästöpankin mukaan yksi tämän vuoden iloisista yllätyksistä. Pankissa arvioidaan työttömyysasteen laskevan tänä vuonna keskimäärin 7,7 prosenttiin. Ensi vuonna työttömyysaste laskee lisää 7,4 prosenttiin.

Työmarkkinoiden huolestuttava piirre on Säästöpankin mukaan pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu. Erityisen huolestuttavaa on pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu nuorissa ikäryhmissä.

Säästöpankin talousennuste povaa rahtusen alhaisempia talouskasvulukuja kuin muiden pankkien viimeaikaiset ennusteet. OP ennusti aiemmin tässä kuussa tälle vuodelle 3,6 prosentin talouskasvua ja ensi vuodelle 3,0 prosentin kasvua. Handelsbanken puolestaan ennusti tälle vuodelle 3,5 prosentin kasvua ja ensi vuodelle 3,2 prosentin kasvua.