Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neloskategorian hirmumyrskyksi voimistuneen Idan odotetaan iskeytyvän Yhdysvaltoihin sunnuntain aikana – myrskyä pakenevat ihmiset ovat ruuhkauttaneet valtateitä

Toiseksi korkeimpaan neloskategoriaan voimistuneen hirmumyrsky Idan odotetaan rantautuvan Yhdysvaltain rannikolle sunnuntaina paikallista aikaa iltapäivän aikana.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan Idan aiheuttamat puuskat voivat pahimmillaan olla voimakkuudeltaan yli 58 metriä sekunnissa. Rannikolle Idan ennustetaan iskeytyvän noin 209 kilometrin tuntivauhdilla.

– Myrskyn nopean voimistumisen odotetaan kestävän seuraavat 12 tuntia, ja Idan ennustetaan olevan erittäin vaarallinen hirmumyrsky sen rantautuessa Louisianaan iltapäivällä, sanoi NHC.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että myrskyalueelle on lähetetty avustustyöntekijöitä ja vettä, ruokaa sekä varageneraattoreita sähköä varten. Myös hätämajoitusta rakennetaan.

Ihmisiä evakuoitu myrskyn tieltä

Washington Postin mukaan Idan varoitellaan voivan aiheuttaa voimakkaiden puuskien lisäksi myös "hengenvaarallisia" rannikolle iskeviä myrskyvuoksia, jotka voivat nousta jopa 3–4 metriä normaaleja vuorovesirajoja korkeammalle. Myrskyvuoksien lisäksi Louisianaa voivat koetella "katastrofaalisen kova tuuli" ja rankkasade, jota voi lehden ennusteiden mukaan tulla jopa puoli metriä.

– Ymmärtäkää, että on olemassa mahdollisuus, että olosuhteet rannikolla muuttuvat tavalliselle elämälle mahdottomiksi joksikin aikaa ja että New Orleansin ja Baton Rougen alueilla saattaa tulla viikkoja kestäviä sähkökatkoja, kirjoitti Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteen laitos lauantaiyönä.

Viranomaiset ovat evakuoineet ihmisiä ja kehottaneet myrskyalueelle jääviä suojautumaan. New Orleansista pois vievillä teillä on ollut ruuhkaa ihmisten lähtiessä muualle.

– Kaikkia pelottaa, koska on Katrina-myrskyn vuosipäivä ja silloin ihmiset eivät ottaneet varoituksia todesta, sanoi Austin Suriano uutistoimisto AFP:lle samalla kun suojasi isänsä myymälää pian iskevältä myrskyltä.

Pahoja myrskyjä koettu ennenkin

Yhdysvaltain eteläosassa sijaitsevaan Louisianan osavaltioon on julistettu Idan vuoksi hätätila. 16 vuotta sitten hirmumyrsky Katrina kylvi tuhoa alueella ja lähes 1 800 ihmistä kuoli. Mississippijoen alajuoksulla sijaitseva New Orleansin kaupunki peittyi silloin lähes kokonaan tulvavesiin.

Karibialla sijaitsevan Kuuban yli Ida pyyhkäisi ykköskategorian myrskynä myöhään perjantaina. Saarivaltiossa evakuoitiin myrskyn tieltä yli 10 000 ihmistä Pinad del Rion maakunnassa. Pääkaupungissa Havannassa kaikki julkinen liikenne keskeytettiin ja sähköt katkaistiin varotoimena ennen myräkän saapumista.

--

Lähteenä myös New York Times ja CNN.