Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Yhdysvallat teki lennokki-iskun, jonka kohteena oli äärijärjestö Isis, Kabulin itsemurhaiskussa kuoli ainakin 170 ihmistä, HS: Vastaamon tietomurron potilastietoja vuodettu avoimeen verkkoon

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Vuokrattavien asuntojen määrä on kasvanut korona-aikana selvästi - pääkaupunkiseudulla uusien sopimusten vuokrat jopa laskeneet

Vuokrattavana olevien asuntojen määrä on kasvanut korona-aikana huomattavasti. Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kesäkuussa vuokrailmoituksia oli tarjolla lähes 34 000, mikä on 9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kahden vuoden takaiseen verrattuna asuntoja on miltei 10 000 enemmän tarjolla.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla kasvanut tarjonta on laskenut uusien markkinaehtoisten vuokrasopimusten vuokria 1,7 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Esivanhempien nimet kiinnostavat sukunimen vaihtajia

Sukunimeään vaihtavat ovat kiinnostuneita omien esivanhempiensa nimistä. Digi- ja väestötietoviraston mukaan hakemukset, joissa halutaan palata vanhoihin sukunimiin, ovat lisääntyneet.

Itselleen voi hakea sukunimeä, joka on ollut käytössä viiden sukupolven aikana. Usein valinta kohdistuu esimerkiksi äidin tai mummon tyttönimeen, mutta jotkut kurottavat kauemmaksi menneisyyteen ja hakevat itselleen edellisten sukupolvien nimiä. Niitä löytyy nykyisin helposti internetin sukupuupalveluista.

HS: Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron potilastietoja on vuodettu avoimeen verkkoon

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrossa saatuja potilastietoja on vuodettu avoimen verkon puolelle, uutisoi Helsingin Sanomat. Tietoja on aiemmin julkaistu erityisesti pimeässä verkossa, niin kutsutun tor-verkon puolella.

Lehti kertoo, että Kyberturvallisuuskeskus havaitsi internetsivuston perjantaina. Verkkosivustolla on julkaistu myös hakukone, joka mahdollistaa laajojen hakujen tekemisen Vastaamon vuodetusta potilastietokannasta. Keskuksen ylijohtaja Sauli Pahlman sanoo HS:lle, että sivustoa voidaan käytännössä käyttää porttina tor-verkon ja internetin väissä.

Pahlman arvioi, että uusi sivusto ei ole dramaattinen muutos aiempiin vuotoihin.

Tähtiharrastuspäivänä tarkkaillaan taivasta

Suomessa vietetään lauantaina valtakunnallista tähtiharrastuspäivää. Päivä on sijoitettu elokuun lopulle, jolloin illat ovat vähitellen tummenemassa.

Tähtiharrastuksen vuosittaisena teemapäivänä paikalliset tähtiharrastusyhdistykset ja yksittäiset tähtiharrastajat eri puolilla maata järjestävät tähtitieteeseen ja -harrastukseen liittyvää ohjelmaa, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessa. Ohjelmaa järjestetään lauantaina Ursan mukaan Jyväskylässä, Järvenpäässä, Kouvolassa, Salossa ja Tampereella.

Yhdysvallat on tehnyt Afganistanissa lennokki-iskun, jonka kohteena oli äärijärjestö Isis

Yhdysvallat on tehnyt Afganistanissa lennokki-iskun, jonka kohteena oli äärijärjestö Isis, kertoo maan puolustusministeriö. Äärijärjestö teki torstaina itsemurhaiskun Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentälle.

Yhdysvaltain asevoimien edustajan mukaan alustavien tietojen mukaan Afganistanin Nangarharin provinssissa tehdyn iskun tarkoitettu kohde on kuollut, eikä siviiliuhreja ole tiedossa.

Lentokentän lähistöllä torstaina tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli ainakin 170 ihmistä ja haavoittui ainakin 200, kertoi muun muassa uutiskanava CNN. Lisäksi iskussa kuoli 13 yhdysvaltalaissotilasta.

Isisin Afganistanin haara, josta käytetään myös nimitystä Isis-K, ilmoitti tehneensä iskun. (Lähde: AFP)

Kabulin torstaisessa itsemurhaiskussa kuoli ainakin 170 ihmistä ja haavoittui 200

Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentän lähistöllä torstaina tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli ainakin 170 ihmistä ja haavoittui ainakin 200, kertovat muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN ja New York Times -lehti. Näiden lisäksi iskussa kuoli 13 yhdysvaltalaissotilasta.

Tuoreista luvuista kertoi CNN:lle Afganistanin terveysministeriön virkamies. Varsinkin kuolonuhrien määrä on huomattavasti korkeampi kuin aiemmin raportoidut.

Yhdysvaltain puolustusministeriö tarkensi perjantaina, että lentokentän läheisyydessä oli ollut torstaina vain yksi räjähdys aiemmin raportoidun kahden iskun sijaan.

Hirmumyrsky Ida on rantautunut Kuuban lounaisosaan - iskenee myöhemmin Yhdysvaltoihin vaarallisena neloskategorian hurrikaanina

Hirmumyrsky Ida on rantautunut Kuuban lounaisosaan ykköskategorian hurrikaanina, kertoo Karibialla sijaitsevan maan ilmatieteen laitos Insmet. Myrsky iski Pinar del Rion provinssiin Suomen aikaa alkuyöstä.

Insmetin mukaan Idan myrskytuulet ovat puhaltaneet noin 35,8 metriä sekunnissa.

Myrskyn ennustetaan iskevän myöhemmin Yhdysvaltoihin erittäin vaarallisena neloskategorian hurrikaanina, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC).

Idan uskotaan saavuttavan Yhdysvaltain etelärannikon viikonlopun aikana ja ainakin Louisianan osavaltiossa on evakuoitu korkean riskin alueita. (Lähde: AFP)

Nigeriassa vapautettiin siepattuja koululaisia - reilu kolmekymmentä pääsi vapaaksi

Nigeriassa on vapautettu yhteensä 32 koululaista, jotka siepattiin heinäkuussa maan luoteisosassa.

Asiasta uutistoimisto AFP:lle perjantaina kertoneen perheiden edustajan pastori Joseph Hayabin mukaan sieppaajien kynsissä on vielä 31 koululaista. Kaikkiaan Kadunan osavaltiossa siepattiin heinäkuussa yli sata koululaista, mutta osa heistä on jo vapautettu aiemmin.

Pastorin mukaan koululaisten vapauttamiseksi jouduttiin tälläkin kertaa maksamaan lunnaita, mutta hän ei halua paljastaa maksettua summaa.

Koululaisten vapautuksia on ollut aiemminkin tällä viikolla. Torstaina asemiehet vapauttivat Nigeriassa 92 koululaista, jotka oli siepattu toukokuussa Nigerin osavaltiossa. (Lähde: AFP)

Robert Kennedyn surmasta tuomittu voi päästä vapauteen - yli 50 vuotta vankilassa istuneen miehen kohtalo kuvernöörin käsissä

Yhdysvaltalaissenaattori Robert F. Kennedyn salamurhasta tuomittu voi päästä vapaaksi. Kalifornialainen ehdonalaislautakunta suositteli perjantaina, että Kennedyn 1960-luvulla tapahtuneesta surmasta tuomittu Sirhan Sirhan päästettäisiin ehdonalaiseen vapauteen.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalaislehti New York Times. Medioiden mukaan tämä ei vielä tarkoita sitä, että 77-vuotias Sirhan pääsisi varmuudella vapaaksi, vaan asia siirtyy Kalifornian kuvernöörin päätettäväksi.

Kennedy murhattiin kesken vaalikampanjaansa, kun hän oli pyrkimässä demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuonna 1968.

Senaattori oli Dallasissa vuonna 1963 salamurhatun presidentti John F. Kennedyn veli.

Tennispelaaja Ruusuvuoren turnaus päättyi välieriin

Suomalaisen tennispelaajan Emil Ruusuvuoren matka ATP250-turnauksessa katkesi välieriin. Ruusuvuori taipui Valko-Venäjän Ilja Ivashkalle erin 6–2, 6–1.

Ruusuvuori on maailmanlistalla 76. sijalla ja Ivashka pitää 63. sijaa.

Yhdysvaltain Winston-Salemin turnaus oli Ruusuvuorelle viimeinen ennen ensi viikolla alkavaa Yhdysvaltain avointa mestaruusturnausta.