Kaikki lennot Kabulin lentokentällä keskeytetty, ihmiset roikkuvat kiitotiellä rullaavissa kuljetuskoneissa

Kabulin lentokenttä on täyttynyt pakoonpääsyä toivovista ihmisistä. AFP / LEHTIKUVA

STT

Taleban-liikkeen uusi valtakausi Afganistanissa alkoi täysimittaisella kaaoksella ja paniikilla Kabulin lentokentällä. Samalla kun länsimaat järjestivät maanantaina kuumeisesti omien lähetystöjensä ja kansalaistensa evakuointia maasta, tungeksivat tuhannet epätoivoiset afganistanilaiset kentälle toiveenaan päästä talebanien ulottumattomiin.

Lopulta kaikki lentoliikenne Kabuliin jouduttiin keskeyttämään.

Historiallisiksi jäävissä uutiskuvissa ihmiset juoksivat kiitotiellä rullaavien amerikkalaisten kuljetuskoneiden vieressä, osa jopa roikkuen koneen rungossa siipien alla. Vahvistamattomien tietojen ja kuvien mukaan joitakin ihmisiä myös putosi kyydistä kuolemaansa pian koneiden noustua ilmaan.

Alhaalla maassa amerikkalaissotilaat yrittivät pitää väkijoukkoja aisoissa ampumalla varoituslaukauksia. Joidenkin ihmisten kerrottiin kuolleen joko luoteihin tai tungokseen, mutta myös näitä tietoja oli vaikea vahvistaa.

Kaikki lentoliikenne keskeytetty Kabulin kentälle

Kaikki saapuvat ja lähtevät lennot on keskeytetty Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö. Keskeytys koskee sekä sotilas- että siviililentoja.

Syynä keskeytykselle ovat lentokentän kiitoradalle tunkeutuneet väkijoukot, joita Yhdysvaltain, Turkin ja muiden maiden sotilaat yrittävät nyt poistaa alueelta. Tiedossa ei ole, kuinka kauan lentoliikenteen katkaisu kestää.

Kabulin lentoasema on vajonnut kaaokseen väkijoukkojen yrittäessä ulos maasta pääkaupunkiin edenneen äärijärjestö Talebanin joukkojen alta. Uutiskuvissa ihmiset juoksivat kiitotiellä rullaavien amerikkalaisten kuljetuskoneiden vieressä, osa jopa roikkuen koneen rungossa siipien alla. Vahvistamattomien tietojen ja kuvien mukaan joitakin ihmisiä myös putosi kyydistä kuolemaansa pian koneiden noustua ilmaan.

Yhdysvaltain sotilaat ovat ampuneet kaksi aseistautunutta miestä lentokentällä, puolustusviranomaislähde kertoo AFP:lle.

– Tuhansien rauhanomaisesti paikalla olleiden ihmisten joukossa oli kaksi miestä, jotka uhkailivat aseilla. Heidät molemmat tapettiin, nimettömänä pysytellyt lähde kertoi.

Lähteen mukaan yhdysvaltalaiskenraali Kenneth McKenzie on tavannut Talebanin edustajien kanssa Qatarin Dohassa pyytääkseen äärijärjestöä pidättäytymään hyökkäämästä lentoasemalle.

Itse kaupungissa tilanne vaikutti eri uutislähteiden mukaan jännittyneeltä mutta suhteellisen rauhalliselta. CNN:n Kabulissa olevan kirjeenvaihtajan Clarissa Wardin mukaan talebanit olivat käytännössä kaikkialla, mutta käyttäytyivät enimmäkseen ystävällisesti. Toisaalta oli selvää, ettei huomattava osa kaupunkilaisista uskaltautunut vielä ulos kodeistaan.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Kommentoi

Mainos: Iisalmen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty