Pohjois-Savossa ja Kainuussa oli yöllä runsaita sateita, tänään sataa etenkin Länsi-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla – perjantaista odotetaan aurinkoisen kesäistä päivää

Päivällä ja iltapäivällä sataa ja ukkostaa etenkin Suomen länsiosassa. Kuva kesäkuulta Helsingistä. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Emmi Tilvis, Minja Viitanen / STT

Pohjois-Savossa ja Kainuussa satoi yöllä paikoitellen runsaasti, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko.

Vieremällä Pohjois-Savossa satoi 12 tunnin aikana 33,1 milliä, ja Kainuun puolella Sotkamossa yllettiin 27,2 milliin.

Tällaiset sademäärät ovat yli kolmasosan esimerkiksi Kuopion koko elokuun keskimääräisestä sadekertymästä, joka on noin 75 milliä.

Tänään eniten kuurosateita muodostuu maan länsiosista eteläiseen Lappiin ulottuvalla alueella. Päivällä ja iltapäivällä sataa ja ukkostaa etenkin Suomen länsiosassa, ja sateita saadaan myös Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa.

Lähipäivinä sää on epävakaa

Suomen länsipuolella oleva matalapaine pitää huolen siitä, että suuressa osassa maata sää on lähipäivinä epävakaista.

Sadetta kertyy kuuroissa noin 5–15 millimetriä.

Sadealueilla lämpötilat jäävät Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Ville Siiskosen mukaan 15–20 asteeseen. Poutaisemmilla alueilla maan etelä- ja keskiosissa lämpöä on 22–23 astetta, jos pilvipeite rakoilee ja aurinko pääsee paistamaan. Lapissa korkeimmat lämpötilat ovat 20 asteen tienoilla.

Tiistaina ja keskiviikkona maan poutaisin alue on idässä.

Perjantai on aurinkoinen kesäpäivä ennen epävakaata viikonloppua

Meteorologi Kokon mukaan tulevana perjantaina on mahdollisesti poutaisempaa kuin muina tämän viikon päivinä. Sää on poutainen ja aurinkoinen koko maassa, vaikka yksittäisiä sadekuuroja voikin tulla.

– Jos hellettä haluaisi etsiä, niin jossain kaakon suunnalla helleraja voisi mennä rikki, arvioi Kokko.

Kyseessä on kuitenkin vain tilapäinen muutos säätilassa, sillä lauantaiksi saapuu laaja sadealue ja lämpötilat laskevat. Lännessä on viileämpää, mutta idässä lämpötila saattaa nousta kahteenkymmeneen asteeseen.

– Sunnuntaina on niin ikään epävakaata, kertoo Kokko.

Sunnuntaina päivälämpötila jäänee kaikkialla Suomessa alle kahdenkymmenen.

Kommentoi