Opetusalan ammattijärjestö OAJ haluaa luopua vientiteollisuuden määrittämästä yleisestä palkankorotuslinjasta.
– Katsomme, ettei yleistä linjaa ole enää olemassa, kun työnantajat ajavat voimallisesti paikallista sopimista ja teollisuudessa rapautetaan keskitettyä neuvottelutoimintaa, kertoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.
Hän arvioi, että talouskasvu ja työllisyyden paraneminen luovat palkanmaksukykyä kansantalouteen. Hän vaatii, että siitä kuuluu korkeasti koulutetuille ja vastuullista työtä tekeville julkisen sektorin työntekijöille oma kohtuullinen osuutensa.
Luukkaisen mukaan koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan palkkatason jälkeenjääneisyys on niin suurta, että sen korjaaminen kerralla on lähes mahdotonta. Sen vuoksi tarvitaan pitkäkestoista palkkaohjelmaa.
Varhaiskasvatuksen henkilöstö opetusalan sopimuksen piiriin
Syksy tuo suuren muutoksen opetusalan sopimusneuvottelutoimintaan. Varhaiskasvatuksen opettajat siirtyvät kunnan yleiseltä sopimusalalta kunnan opetusalan sopimukseen.
Varhaiskasvatuksen opetushenkilöstö siirtyy näin samaan neuvottelupöytään muiden opettajien rinnalle. Siirto koskee 18 000 työntekijää, ja se tulee voimaan syyskuun alussa.
– Siirtymä on merkittävä, ja sen myötä varhaiskasvatuksen opettajien asema osana muuta opetusalan kenttää selkiytyy. Samalla se tuo näkyväksi sen, ettei julkisen sektorin naisvaltaisten alojen palkkaus ole vielä kohdallaan, Luukkainen sanoo.
Hän muistuttaa, että maisterikoulutuksen saaneiden kohtuullisena vähimmäispalkkana voi pitää 3 000 euron kuukausipalkkaa. Esimerkiksi kaikki perusopetuksen opettajat ja etenkin varhaiskasvatuksen opettajat jäävät reilusti sen alle.