IS: Vesilahdessa Pirkanmaalla rokotettiin viidesosa 12-15 -vuotiaista, vaikka ikäryhmän rokottamisesta ei ole vielä valtioneuvoston asetusta – "Mitään vahinkoa tässä ei ole tapahtunut"

Vesilahdessa ehdittiin antaa koronarokotus lähes yhdeksällekymmenelle 12-15 -vuotiaalle. Timo Mustalampi
Niklas Pelkonen

Niklas Pelkonen

Vesilahden kunnassa Pirkanmaalla otettiin varaslähtö 12-15 -vuotiaiden koronarokottamiseen. Kunnassa ehdittiin kesäkuun lopulta alkaen rokottaa noin viidennes ikäluokasta, vaikka valtioneuvoston asetusmuutos alle 16-vuotiaiden rokottamisesta ei ole vielä valmis.

Asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Vesilahden tartuntataudeista vastaava lääkäri Elina Tolvanen kertoo IS:lle, että rokotemoka johtui inhimillisestä tulkintavirheestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli 24. päivä kesäkuuta, että rokotettavien ikäryhmää laajennetaan koskemaan myös kaikkia riskiryhmiin kuulumattomia 12-15 -vuotiaita.

Suosituksesta huolimatta voimassa on edelleen valtioneuvoston asetus, jonka mukaan rokotuksia tarjotaan 16-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

– Aikaisemmissa ikäryhmissä ei ole menty asetustasolle, joten menimme THL:n suosituksen mukaan kuten aiemminkin, Tolvanen kertoo IS:lle.

Ikäryhmän rokotuksia jatkettiin vielä sen jälkeen, kun virhe oli huomattu. Tolvasen mukaan kunnassa ennakoitiin, että uusi rokotusasetus tulisi nopeammin.

– Kun niin ei käynytkään, niin konsultoimme Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä ja päätimme keskeyttää rokotukset ikäryhmältä.

19. heinäkuuta tiedotettiin, että Vesilahden koronarokotukset perusterveille 12-15 -vuotiaille laitetaan tauolle. Ikäryhmästä rokotuksen ehti saada 89 henkilöä. Etuajassa rokotteen ottaneet saavat tehosteannoksensa normaalisti 12 viikkoa ensimmäisen piikin jälkeen.

– Mitään vahinkoa tässä ei ole tapahtunut, Tolvanen toteaa IS:lle.

Kommentoi