Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tammi pahoitteli J.K. Rowlingin kirjan kannen julkaisua, WSOY:n viestintäjohtaja kertoi HS:lle kannen poistamisen olleen virhe – tästä Harry Potter -kirjailijan transfobiakohussa on kyse

Suomalainen kirjankustantaja Tammi pahoittelee sosiaalisessa mediassa J.K . Rowlingin uuden kirjan kannen julkaisemista Pride-viikon aikana. Tammi julkaisi anteeksipyynnön Instagram- ja Facebook-tileillään perjantaina.

– Ajoituksemme oli tahditon. Olemme pahoillamme ja poistimme julkaisun, Tammi kirjoittaa julkaisussaan.

– Kustantamona irtisanoudumme transfobiasta.

Harry Potter -kirjasarjallaan suursuosioon nousseen Rowlingin uusi lastenkirja Jouluposso julkaistaan lokakuussa. Suomessa kirjan julkaisee Tammi, joka on osa Werner Söderström Osakeyhtiötä ja siten Helsinki Priden virallinen yhteistyökumppani.

Lauantaina kustantamo palasi aiheeseen Facebookissa:

– Korostamme vielä kerran, että Tammi julkaisee ylpeänä J. K. Rowlingin uuden teoksen Jouluposso loppuvuonna ja toimii myös ylpeänä Pride-partnerina.

Somejulkaisussaan Tammi kertoo, että Rowlingin uuden kirjan kannen julkaisuajankohta oli kaikille kirjan kansainvälisille kustantajille yhteinen.

WSOY:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Reetta Miettinen kertoi lauantaina Helsingin Sanomien mukaan, että kirjan kannen poistaminen sosiaalisesta mediasta oli hätiköity ja virheellinen ratkaisu.

– Kansainvälinen julkaisupäivä määrittelee meidänkin tekemistä. Emme voi ottaa vapauksia, Miettinen kertoo HS:lle.

J.K. Rowlingia on syytetty viime vuosina useasti transfobiasta. Hän on saanut runsaasti kritiikkiä Twitterissä julkaisemistaan kirjoituksista, joissa Rowling on esimerkiksi puolustanut transfobisten tviittien takia kansainvälisestä ajatushautomosta potkut saanutta tutkijaa.

Viime kesänä Rowling aiheutti kohun irvailtuaan artikkelille, jossa kerrottiin "ihmisistä, joilla on kuukautiset".

– Olen varma, että näille ihmisille oli ennen sana. Auttakaa joku, Rowling kirjoitti.

Kritiikin seurauksena Rowling palautti hänelle myönnetyn Robert F. Kennedyn ihmisoikeuspalkinnon. Isänsä mukaan nimetyn ihmisoikeusjärjestön puheenjohtaja Kerry Kennedy kirjoitti tiedotteessa, että Rowling "on valinnut käyttää uskomatonta lahjaansa luodakseen narratiivin, joka väheksyy trans- ja muunsukupuolisten henkilöiden identiteettejä". Kennedy totesi myös Rowlingin käsityksen sukupuolesta olevan epätieteellinen.

Palkinnon palautuksen yhteydessä Rowling julkaisi verkkosivuillaan tiedotteen, jossa kiisti olevansa transfobinen.

Rowling on yli puolella miljardilla myydyllä Harry Potter -kirjalla yksi kaikkien aikojen taloudellisesti menestyneimmistä kirjailijoista.