Venäjän koronatilanne ei ota rauhoittuakseen – Putin ei kannata valtakunnallisesti pakollisia koronarokotuksia

Venäjän pahaksi äitynyt koronatilanne ei näytä rauhoittuvan. Maassa raportoitiin jälleen ennätysmäärä uusia virukseen liittyviä kuolemia vuorokauden aikana: 669 kappaletta. Edellinen ennätys oli tiistailta.

Suorassa tv-lähetyksessä puhunut presidentti Vladimir Putin kuitenkin sanoi, ettei kannata pakollisia koronavirusrokotuksia koko maahan. Myöskään valtakunnallinen koronasulku ei saanut kannatusta presidentiltä. Sen sijaan epidemiaa hillitään hänen mukaansa alueellisilla päätöksillä, kuten esimerkiksi linjauksilla pakollisista rokotuksista.

Venäläisten kysymyksiin tv-lähetyksessä vastannut Putin myös kehotti kansalaisia kuuntelemaan asiantuntijoita ja ottamaan rokotteen.

– Ei pidä kuunnella ihmisiä, jotka tietävät vain vähän aiheesta ja levittävät huhuja, vaan asiantuntijoita.

Koronan kolmas aalto on koetellut pahoin etenkin Moskovaa ja Pietaria. Moskovan pormestari Sergei Sobjanin määräsi aiemmin tässä kuussa rokotukset pakollisiksi palvelualan työntekijöille. Moskovassa ei nykyisellään myöskään pääse ravintolaan ilman todistusta koronarokotuksesta.

Myös monilla muillakin alueilla on määrätty rokotukset pakollisiksi ainakin joillekin ryhmille.

23 miljoonaa rokotettua

Putin kertoi keskiviikkona, että arviolta 23 miljoonaa venäläistä on nyt saanut koronavirusrokotteen. Hän myös kehui venäläisiä koronarokotteita sanoen niiden olevan parempia kuin ulkomaiset rokotteet. Nimeltä hän mainitsi ruotsalais-brittiläisen Astra Zenecan sekä yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin rokotteet.

– Pärjäämme hyvin, presidentti lisäsi.

Putin myös paljasti, että oli itse saanut venäläisen Sputnik V -rokotteen. Jo aiemmin oli kerrottu, että Putin sai rokotteen maaliskuussa, mutta julkisuuteen ei ollut ennen kerrottu, että mikä rokote oli kyseessä.

Epidemian on arvioitu viime aikoina ryöstäytyneen nousuun Venäjällä ainakin osin siksi, että koronaviruksen erittäin tarttuva deltamuunnos on yleistynyt maassa.

Venäjän terveysministeri Mihail Murashko kertoi tiistaina, että 151 000 ihmistä on sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi. Hänen mukaansa sairaalapaikkoja on potilaille 182 000 ja tilanne on etenkin suurissa kaupungeissa vaikea. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan sanoi, että maan hallinnon tavoitetta rokottaa 60 prosenttia kansasta kesän loppuun mennessä ei saavuteta.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Venäjällä on kirjattu epidemian aikana yli 5,5 miljoonaa koronatartuntaa, mikä on määrällisesti viidenneksi eniten maailmassa. Virukseen liittyviä kuolemia noin 146 miljoonan asukkaan maassa on kirjattu yli 135 000.

"Mitä hyötyä Zelenskyin tapaamisesta olisi?"

Koronakriisin lisäksi huomio kohdistui tv-lähetyksessä myös muun muassa Ukrainaan. Putin ilmaisi, ettei näe hyödyllisenä, että hän tapaisi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

– Mitä hyötyä Zelenskyin tapaamisesta olisi, kun hän on antanut maansa kokonaan ulkopuolisten johdettavaksi? Keskeisiä päätöksiä tehdään Washingtonissa ja jossain määrin Berliinissä ja Pariisissa, Putin sanoi.

– En kieltäydy tapaamasta Zelenskyitä. On vain tarpeen ymmärtää, että mitä puhuttavaa (meillä) olisi, presidentti lisäsi.

Ukraina on taistellut Venäjän tukemia separatisteja vastaan Itä-Ukrainassa vuodesta 2014, jolloin Venäjä valtasi Krimin niemimaan. Taisteluiden takia on kuollut yli 13 000 ihmistä.

Kuluvan vuoden huhtikuussa Venäjä siirsi yli 100 000 sotilasta lähelle Ukrainan rajaa ja Krimin niemimaata, ja Zelenskyi ehdotti Putinille tapaamista Ukrainassa. Putin kuitenkin torjui kutsun ja sanoi, että Zelenskyi on tervetullut Venäjälle milloin vain. Myöhemmin Venäjä ilmoitti vetävänsä joukkonsa pois rajan tuntumasta. Kyseessä olivat maan mukaan sotaharjoitukset.

EU määräsi vuonna 2014 laajoja talouspakotteita Venäjälle Krimin niemimaan ja itäisen Ukrainan tapahtumien vuoksi. Keskiviikkona EU päätti pidentää pakotteita puolella vuodella ensi tammikuun loppuun.

Lähes neljän tunnin lähetys

Putin vastaili keskiviikkona välivuoden jälkeen kansalaisten kysymyksiin suorassa lähetyksessä, joka alkoi Suomen aikaa puoliltapäivin. Lähes vuosittain järjestetty kyselyohjelma peruttiin viime vuonna koronaviruskriisin takia. Aikaisemmin vuodesta 2001 alkaen järjestetty ohjelma oli peruttu kahdesti, vuosina 2004 ja 2012, kertoo Moscow Times .

Tänä vuonna ohjelma kesti vajaat neljä tuntia.

---

Korjattu klo 17.51: Moskovan pormestarin sukunimi on Sobjanin, ei Sobjan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat