Kesäkuisena sunnuntaina nicaragualainen Victor Hugo Tinoco lähti lastensa kanssa ostoksille.
– Kun he poistuivat ostoskeskuksesta, isäni siepattiin. Kymmenen naamioitunutta poliisi pisti hänet väkivalloin pakettiautoon, kertoo tytär Cristian Tinoco.
Hänen isäänsä syytettiin monien muiden pidätettyjen tavoin juonittelusta Nicaraguan hallintoa ja presidentti Daniel Ortegaa vastaan. Nicaraguassa pidetään marraskuussa presidentinvaalit, joissa 75-vuotiaan Ortegan odotetaan pyrkivän jo neljännelle perättäiselle virkakaudelle.
Viime viikkoina maassa on otettu kiinni jo parikymmentä näkyvää oppositiohahmoa, muun muassa useita mahdollisia presidenttiehdokkaita. Ortegan mukaan kyse ei suinkaan ole presidentinvaaleista vaan pidätetyt ovat "jenkki-imperialistien" palveluksessa olevia "rikollisia", jotka pyrkivät ulkomaiden avulla kaatamaan Nicaraguan hallituksen.
Pidätysaallon taustalla on joulukuussa hyväksytty laki, jolla halutaan rangaista toiminta, joka edistää ulkomaiden puuttumista Nicaraguan itsemääräämisoikeuteen. Arvostelijoiden mukaan laki on räätälöity hiljentämään Ortegan vastustajat.
Nicaraguan hallinnon toiminta on tuomittu niin YK:ssa kuin Amerikan maiden järjestössä OAS:ssä, mutta se ei ole Ortegaa hillinnyt. Hänen mukaansa oppositio on polvillaan Yhdysvaltain edessä pyytämässä siltä talouspakotteita Nicaraguaa vastaan.
Satatuhatta nicaragualaista paennut maasta
Keski-Amerikan köyhimmän maan Nicaraguan väkivaltainen historia on kieltämättä täynnä ulkomaiden puuttumista maan asioihin. Yhdysvallat miehitti maata 1927–36, minkä jälkeen sitä hallitsi itsevaltaisesti Somozan sukudynastia. Sen viimeinen diktaattori Anastasio Somoza kaatui vasemmistolaisessa vallankumouksessa 1979.
Somozaa vastaan taisteli Kuuban tukema sandinistien kansallinen vapautusrintama FSLN. Daniel Ortega nousi sen riveistä Nicaraguan poliittiseksi johtajaksi, hänen veljensä Humberto Ortega asevoimien komentajaksi. Pari viikkoa sitten pidätetty Victor Hugo Tinoco oli Ortegan veljesten läheinen taistelutoveri.
– Isäni taisteli sandinistien riveissä vapauttaakseen maamme diktaattorista ja nyt Daniel Ortegasta on tullut diktaattori, joka on minun mielestäni pahempi kuin Somoza, syöpää sairastava Cristian Tinoco päivittelee.
Yhdysvaltain tukemat niin kutsutut contrasissit taistelivat vielä sandinistihallintoa vastaan vuonna 1990 solmittuun aselepoon saakka. Ortega hävisi vaalit, mutta palasi valtaan 2006 ja valittiin uudelleen presidentiksi 2011.
Tämän jälkeen Nicaraguan perustuslaista poistettiin rajoitukset presidentin virkakausien määrälle, joten Ortega saattoi asettua ehdolle ja voittaa myös vuoden 2016 vaaleissa, joita oppositio boikotoi. Varapresidentiksi nousi Ortegan vaimo Rosario Murillo.
Korruptiosta ja nepotismista syytettyä Ortegaa on vaadittu luopumaan vallasta jo usean vuoden ajan. Hallitus on vastannut mielenosoituksiin kovalla kädellä: satoja ihmisiä on kuollut tai vangittu ja yli 100 000 on paennut maasta.