THL: Suomessa kannattaisi aloittaa kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset – koko maassa raportoidaan tänään 124 koronatartuntaa

THL:n johtaja Mika Salminen. Mikko Stig

 STT , Niklas Pelkonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa. THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokottamalla voitaisiin suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään koronavirustaudilta.

Suomessa todetuista koronavirustartunnoista noin viisi prosenttia oli kesäkuun alkuun mennessä todettu 12–15-vuotiailla lapsilla ja nuorilla.

Päätöksen asiasta tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto. Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin rokotetta, sillä se on tällä hetkellä ainoa koronarokote EU:ssa, jolla on ehdollinen myyntilupa 12–15-vuotiaiden rokottamiseen.

THL:n arvion mukaan heinäkuun alkupuolella noin 80 prosenttia 16 vuotta täyttäneistä on saanut Suomessa ainakin yhden rokoteannoksen.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi aamun tiedotustilaisuudessa, että ensimmäisen rokoteannoksen on saanut jo 56,3 prosenttia Suomen väestöstä. Kontion mukaan rokotteen ensimmäisiä annoksia on annettu 3,1 miljoonaa ja toisia annoksia 920 000.

THL:n mukaan Suomessa raportoidaan tänään 124 koronatartuntaa. Ilmaantuvuus kahden viikon aikana sataatuhatta asukasta kohden on 19, kun se oli kahden edeltävän viikon aikana 29.

THL:n mukaan epidemian kiihtymisvaiheessa on vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Muut sairaanhoitopiirit ovat pääosin perustasolla.

Koko Suomen viikoittainen koronatapausmäärä on vähentynyt noin kolmannekseen toukokuun ensimmäiseen viikkoon verrattuna. Viime viikolla koronatapausten väheneminen kuitenkin hidastui. Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 514 uutta tapausta, noin 40 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus uusista tartunnoista kasvoi: 33 prosenttia tartunnoista oli saatu ulkomailla, kun edellisviikolla osuus oli 19 prosenttia.

Suomen lähialueilla koronan ilmaantuvuus on suurempaa kuin Suomessa, minkä vuoksi maahantulijoiden testaaminen on erityisen tärkeää, kertoi ylilääkäri Otto Helve THL:stä viikoittaisessa tilannekatsauksessa.

Sataatuhatta asukasta kohden uusia tartuntoja ilmaantui kahden viimeksi kuluneen viikon aikana 19, ja kahden niitä edeltävän viikon aikana 29. Useimmilla alueilla tartuntoja todetaan tällä hetkellä vähän tai ei lainkaan. Epidemian kiihtymisvaiheessa on enää vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Muut sairaanhoitopiirit ovat pääosin perustasolla, muutama kunta on kiihtymisvaiheessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitävät torstaina 24. kesäkuuta kello 10 tilannekatsauksen, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti, tiedotteessa kerrotaan.

Tilaisuudessa kuullaan myös katsaus rokotustilanteesta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sekä johtaja Mika Salminen ja johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Kommentoi