Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnesty: Kreikassa siirtolaisten pakottamisesta takaisin rajan toiselle puolelle on tullut vakiintunut käytäntö

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo tuoreessa raportissaan , että Kreikan viranomaiset harjoittavat laitonta niin sanottua pushback-toimintaa rajoillaan. Pushback-operaatioissa Euroopan unionin alueelle yrittäviä siirtolaisia pakotetaan takaisin Turkin rajan puolelle eikä heille annetta mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.

Järjestö näkee, että toiminnasta on tullut vakiintunut käytäntö Kreikan rajalla.

Raportin mukaan Kreikan rajavalvonta on syyllistynyt väkivaltaisiin ja laittomiin siirtolaisten kiinniottoihin. Kiinniotetut on palautettu Turkkiin. Toiminta on järjestön mukaan Kreikan ihmisoikeusvelvoitteiden, EU-lakien ja kansainvälisen oikeuden vastaista. Lisäksi raportissa kerrotaan siirtolaisten kaltoinkohtelusta ja mahdollisista kidutuksista.

Tuoreessa raportissa esillä olevat tapaukset ovat viime vuoden kesä–joulukuulta. Raporttia varten on haastateltu 16 ihmistä, jotka ovat kertoneet 21 pushback-tapauksesta. Järjestö arvioi palautusten vaikuttaneen noin tuhanteen ihmiseen.

Järjestö kertoo, että kaikki operaatiot eivät ole tapahtuneet raja-alueilla. Neljä järjestön haastattelemaa ihmistä oli otettu kiinni Pohjois-Kreikassa.

Kreikka on toistuvasti kiistänyt syytökset. Amnesty raportoi siirtolaisten pakottamisesta takaisin rajan yli ensimmäisen kerran vuonna 2013.

---------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP