Vihreiden Hopsu ja Holopainen eivät aio äänestää sote-uudistuksen puolesta

Inka Hopsu täysistunnossa aiemmin tässä kuussa. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen / STT

Vihreiden kansanedustajat Inka Hopsu ja Mari Holopainen eivät aio äänestää hallituksen sote-ratkaisun puolesta, sillä se ei ole heidän mielestään valmis.

Hopsun ja Holopaisen mukaan sote-ratkaisun ongelmia ovat puutteet tarvekerroinmallissa, kasvukaupunkien rahoituksessa ja tutkimuksen rahoituksessa. Nämä puutteet olisi pitänyt heidän mielestään korjata ennen mallin hyväksymistä.

Hopsun ja Holopaisen mielestä sote-palveluiden ja kuntiin jäävien palveluiden kustannuslaskelmiin käytetyt kertoimet jättävät toivomisen varaa.

– Kertoimet eivät riittävästi huomioi kuntien väkimäärää, vieraskielisen väestön osuutta, kaupungeille tyypillisiä segregaation hoidon kuluja tai esimerkiksi maan eri osien erilaisia vuokra- ja tilakuluja. Myös kuntien taloudellisen lähtötilanteen arvio on puutteellinen muun muassa koronakriisin suuren vaikutuksen vuoksi, Hopsu ja Holopainen kirjoittavat tiedotteessaan.

Lähes neljännesmiljardin vaje

Hopsun ja Holopaisen mielestä sote-rahoituksen olisi vastattava alueiden todellista tarvetta ja kustannuksia eikä se saisi rangaista kaupunkien korkeammista kustannuksista. He muistuttavat hoitoalan työntekijäkadosta, kaupunkialueiden kovista asumismenoista ja hoitoalan palkkojen nostamistarpeesta.

Tutkimuksen rahoitusvaje on Hopsun ja Holopaisen mukaan mittava.

– Yliopistosairaaloiden budjetista menee arviolta kymmenesosa opetukseen ja tutkimukseen. Valtio kompensoi tästä alle puolet. Vaje on yliopistosairaaloiden arvion mukaan merkittävä, jo lähes neljännesmiljardi euroa, Hopsu ja Holopainen kirjoittavat.

Useiden vuosien ajan eri hallitusten voimin yritetty sote-uudistus on viimein edennyt eduskunnassa loppusuoralle. Uudistuksen hyväksymisestä on määrä äänestää eduskunnassa ensi viikolla.

"Tekemättä jättäminen ei ole ratkaisu"

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari ei ota suoraan kantaa STT:n kysymykseen siitä, onko Hopsulle ja Holopaiselle tulossa sanktiota, jos he jättävät äänestämättä hallituksen sote-uudistuksen puolesta.

– Edustajien kanssa on käyty aiheesta keskusteluja. Vihreissä ei ole ryhmäkuria, mutta lähtökohta on aina ollut se, että kun hallituksessa ollaan, niin hallituksen esityksiä kannatetaan. Niistä on yhdessä hallituksessa neuvoteltu ja ryhmä on niihin sitoutunut, Kari kirjoitti STT:lle.

Kari ei halunnut arvioida, kuinka laajaa tyytymättömyys sote-uudistusta kohtaan on vihreiden ryhmässä.

– Vihreä eduskuntaryhmä on sitoutunut sote-uudistuksen läpiviemiseen. Eihän uudistus tietysti täydellinen ole, harva tämän kokoinen hanke on. Uudistukseen liittyy ihan aiheellisia huolia ja jatkotyössä täytyy vielä palata moneen kysymykseen, Kari painottaa.

– Kyllä koko vihreälle ryhmälle on ollut tärkeää myös se, että kaupungit ja kasvukeskukset huomioidaan uudistuksessa ja sen jatkotyössä. Uudistus on kuitenkin välttämätön, jotta voimme turvata hyvinvointivaltiomme myös tulevaisuudessa. Tekemättä jättäminen ei ole ratkaisu.

Kommentoi

Mainos: Iisalmen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty