Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa ei ole enää epidemian leviämisvaihetta missään – vain neljä sairaanhoitopiiriä kiihtymisvaiheessa, loput perustasolla

Suomessa enää neljä sairaanhoitopiirin aluetta on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Pahimman tason, leviämisvaiheen, viimeiset alueet Kanta- ja Päijät-Häme ovat nyt siirtyneet takaisin kiihtymisvaiheeseen, arvioivat alueelliset koronakoordinaatioryhmät.

Tämän vuoksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) lieventää alueilla koronarajoituksia. Huomisesta alkaen Kanta- ja Päijät-Hämeessä voi järjestää yleisötilaisuuksia ja kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa esimerkiksi mahdollisuudella turvaväleihin. Samalla alueilla kuitenkin kumotaan vaatimus turvavälien takaamisesta asiakas- ja yleisötiloissa.

Kanta-Hämeessä avin päätös on voimassa kuun loppuun. Avin mukaan epidemiatilanne on parantunut alueella nopeasti, eikä päätöksen arvioida olevan välttämätön pidemmäksi aikaa. Päijät-Hämeessä päätös on voimassa heinäkuun puoliväliin.

Myös Varsinais-Suomessa epidemia on helpottanut. Alue on siirtynyt takaisin perustasolle, ja kaikki kokoontumisrajoitukset poistetaan huomisesta alkaen, kertoo Lounais-Suomen avi.

Kiihtymisvaiheessa ovat enää Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Keski-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit. Loput Suomen sairaanhoitopiireistä ovat epidemian perustasolla.

Ilmaantuvuus yhä kovassa laskussa valtakunnallisesti

Suomessa raportoitiin tänään 73 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1 280 tartuntaa, mikä on lähes tuhat tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Myös tartuntojen ilmaantuvuus jatkaa laskuaan koko maassa: viimeisen kahden viikon ajalta on todettu noin 23 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Luku oli noin 41 edeltävältä kahdelta viikolta.

Ainoastaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Päijät-Häme ovat keskiarvon yläpuolella: Hus-alueella ilmaantuvuusluku on vajaat 45, Päijät-Hämeessä noin 33. Ahvenanmaalla tapauksia ei ole todettu lainkaan viimeisen kahden viikon ajalta.

Yhteensä koko pandemian aikana Suomessa on raportoitu liki 94 000 tartuntaa.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut nyt noin 2,84 miljoonaa ihmistä eli reilut 51 prosenttia Suomen väestöstä. Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt hieman yli 13 prosenttia, mikä tarkoittaa yli 726 000:tta ihmistä.

Lapin rajanylityspaikoilla ei pakollista testiä kaksi rokotusta saaneille

Pakolliset terveystarkastukset ja koronatestien tekeminen Lapin rajanylityspaikoilla jatkuvat heinäkuun loppuun asti, kertoo Lapin avi. Jatkossa Suomeen saapuvan ei kuitenkaan tarvitse käydä koronatestissä, jos hän on saanut kaksi koronarokotetta.

Pakollinen terveystarkastus koskee kaikkia riskimaista Suomeen tulevia. Riskimaiksi määritellään maat, joiden koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25 tartuntaa sataatuhatta ihmistä kohden viimeisen kahden viikon ajalta.

Lapin avi kertoo noudattavansa THL:n suosituksia rokotettujen rajatestauksesta. THL:n viime viikolla päivitettyjen ohjeiden mukaan kaksi rokotetta saaneiden matkustajien ei tarvitse käydä testissä maahantulopisteellä.

Lisäksi THL:n mukaan yhden rokotteen saaneiden ei tarvitse käydä testissä, mutta heidät ohjataan testiin, kun maahantulosta on kulunut 72 tuntia. Testiin ei tarvitse mennä, jos on sairastanut koronataudin viimeisen kuuden kuukauden sisällä sekä saanut yhden rokoteannoksen viikkoa aiemmin.