Kokoomus ja SDP säilyttivät linnakkeensa eri puolilla maata, perussuomalaisten nousu on muuttamassa monien suurten kaupunkien valtuustojen voimasuhteita

Ennakkoäänten laskentaa Helsingissä. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Hanna Anttila, Liisa Kujala, Iiro-Matti Nieminen, Nina Törnudd / STT

Kymmenen suurimman kaupungin kuntavaalituloksissa ei ollut iltakymmenen ääntenlaskentatilanteen perusteella luvassa valtavia voimasuhteiden muutoksia kaupunginvaltuustoihin.

Helsingissä kokoomus otti selvän johdon ennen vihreitä. Kun äänistä oli laskettu vajaat kolme neljännestä, oli Helsingin perinteisellä valtapuolueella 26,8 prosenttia äänistä, hiukan vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Vihreillä oli kakkossija 20,8 prosentin osuudella.

Kokoomus oli Helsingin suurin puolue viime kuntavaaleissa vuonna 2017, mutta menetti kärkisijan vihreille vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Vasemmistoliitto järjesti pääministeripuolueelle yllätyksen nousemalla sen ohi, mutta SDP kuroi eron umpeen illan edetessä ja nousi kolmanneksi 13,2 prosentilla. Vasemmistoliitolla oli tuolloin 13,1 prosenttia äänistä.

Perussuomalaiset nousi lähiöäänten voimin viidenneksi ja oli kasvattamassa äänisaalistaan parilla prosenttiyksiköllä 9,2 prosenttiin. RKP:n listalle kertyi 6,8 prosenttia.

Liike Nyt oli saamassa 3,1 prosenttia äänistä ensimmäisissä kuntavaaleissaan. Keskustalle ja kristillisdemokraateille jäi 2,3 ja 1,6 prosenttia.

Espoon lisäksi myös Vantaa kokoomukselle?

Espoossa kokoomus oli vahvistamassa asemaansa kaupungin suurimpana puolueena. Lasketuista äänistä liki 35 prosenttia oli iltakymmenen jälkeen menossa kokoomukselle, mikä toisi puolueelle yhden lisäpaikan kaupunginvaltuustoon. Espoo on perinteisesti ollut kokoomuksen vahvimpia linnakkeita Suomessa.

Espoon toiseksi suurimpana puolueena oli säilymässä vihreät, mutta puolue oli menettämässä kolme valtuustopaikkaa. Vihreiden äänisaalis oli 17,7 prosenttia, ja pudotusta viime kuntavaaleihin oli yli neljä prosenttiyksikköä.

Kolmanneksi suurimpana paikkansa oli säilyttämässä SDP, joka olisi kasvattamassa äänisaalistaan hieman ja saamassa yhden valtuutetun lisää. SDP:n äänipotti oli Espoossa noin 14 prosenttia.

Kaupungin ääntenlaskennassa neljänneksi suurin oli pienen nousun tehnyt perussuomalaiset, RKP puolestaan oli jäämässä viidenneksi. Äänikuninkaan tittelissä näytti olevan tiukasti kiinni kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen. Espoon äänistä oli puoli yhdentoista maissa laskettu alle puolet.

Vantaalla kokoomus johti kuntavaalien ääntenlaskua puoli yhteentoista mennessä laskettujen äänien perusteella. Niiden mukaan puolue olisi saamassa 24,5 prosenttia annetuista äänistä, mikä nostaisi kokoomuksen Vantaan suurimmaksi puolueeksi.

Viime vaalien ykköspuolue SDP oli saamassa 22,5 prosenttia. SDP olisi siten menettämässä 2,5 prosenttiyksikköä viime kuntavaalien äänimäärästä.

Sen sijaan perussuomalaiset näytti nostaneen suosiotaan. Puolueen osuus lasketuista äänistä oli 17,5 prosenttia, mikä tarkoittaa yli viiden prosenttiyksikön hyppäystä viime kuntavaaleista.

Vihreät taas näytti menettäneen asemiaan yli neljä prosenttiyksikköä. Lasketuista äänistä puolue oli saanut 13,4 prosenttia.

Vasemmistoliiton osuus lasketuista äänistä oli 6,6, keskustan 4,1, kristillisdemokraattien 3,7, Liike Nytin 3,3 ja RKP:n 2,9 prosenttia.

Tampereella ja Turussa PS:n kannatusloikat

Tampereella pormestaripuolue SDP säilytti kärkipaikkansa niukasti. Kun kaikki äänet oli laskettu, oli SDP saanut 24,3 prosenttia. Demarien kanssa kovaa taistoa Tampereen pormestarin paikasta kävi kokoomus, jonka ääniosuus oli 24,2 prosenttia.

Näillä ääniosuuksilla SDP on saamassa Tampereen valtuustoon 17 paikkaa ja kokoomus saman verran. SDP:n ylivoimainen ääniharava on odotetusti pääministeri Sanna Marin, joka sai noin neljä kertaa niin paljon ääniä kuin puolueen seuraavaksi suosituin ehdokas, nykyinen pormestari Lauri Lyly.

Kokoomuksen listalla tämän vuoden kuntavaalien suosituin nimi näyttäisi olevan kansanedustaja, ex-pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Vihreiden osuus lasketuista äänistä oli 15,5 prosenttia, perussuomalaisten 13,6 prosenttia ja vasemmistoliiton 10,3 prosenttia.

Perussuomalaiset olisi yli kaksinkertaistamassa kannatuksensa edellisistä kuntavaaleista. Sen sijaan vihreille oli tulossa takkiin liki viisi prosenttiyksikköä.

Turussa kokoomus näyttäisi pysyvän kaupungin suurimpana puolueena. Yhteentoista mennessä lasketuista äänistä kokoomuksen osuus oli 23,1 prosenttia. Seuraavina olivat SDP 18,9 prosentilla ja vasemmistoliitto 16,6 prosentilla.

Turun viime kuntavaalien kakkospuolue vihreät sen sijaan oli vasta neljäntenä 14,0 prosentin osuudella. Vihreille olisi tällä tuloksella tulossa takapakkia yli viisi prosenttiyksikköä.

Perussuomalaiset puolestaan oli ottamassa Turussa selvän vaalivoiton. Puolueen äänisaalis oli ääntenlaskennan ollessa kesken 12,9 prosenttia. Se tarkoittaisi yli viiden prosenttiyksikön harppausta neljän vuoden takaisesta.

Keskusta hallitsemassa yhä Oulua ja Kuopiota, vihreät Jyväskylää

Oulussa keskusta ja kokoomus kävivät kalkkiviivoilla tiukkaa kisaa kaupungin suurimman puolueen tittelistä. Kun kuntavaaliäänistä oli laskettu lähes kaikki, johti keskusta 0,7 prosenttiyksikön erolla.

Tilanteen perusteella keskusta olisi säilyttämässä asemansa kaupungin suurimpana ja saamassa 21,6 prosentin äänisaaliin. Tämä tarkoittaisi 15 valtuustopaikkaa, kaksi vähemmän kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Kokoomus puolestaan olisi saamassa 21 prosenttia äänistä ja 15 valtuutettua, kaksi enemmän kuin viime vaaleissa.

Perussuomalaiset kiilasi ääntenlaskennan aikana kolmanneksi, ohi vasemmistoliiton. Perussuomalaisilla oli 13,7 prosenttia äänistä ja vasemmistoliitolla 13,4.

Vihreät putosi illan edetessä viidenneksi 12,4 prosentin ääniosuudella, päihittäen SDP:n, joka jäi 11,5 prosenttiin.

Oulun äänikuningattareksi näyttää jälleen nousevan vasemmistoliiton kansanedustaja, tuleva sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Myös Kuopiossa keskusta puolusti viime kuntavaalien ykkössijaansa, kun äänistä oli laskettu valtaosa. Keskustalla oli 23,4 prosenttia äänistä, 0,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Toiseksi nousi kokoomus 20,4 prosentin osuudella ja kolmanneksi SDP 16,1 prosentilla. SDP:n äänisaaliista hupeni viime kuntavaaleihin verrattuna liki kolme prosenttiyksikköä.

Perussuomalaiset kampesi illan edetessä vihreiden ohi 13,3 prosentilla äänistä. Vihreille jäi 13,1 prosenttia.

Vasemmistoliitolla oli 6,7 prosenttia äänistä ja kristillisdemokraateilla 4,2. Liike Nyt oli saamassa 1,9 prosenttia äänistä ja valtaamassa paikan valtuustossa.

Opiskelijakaupunki Jyväskylässä käytiin hyvin tasaväkinen kisa. SDP oli yhdentoista maissa johdossa 18,6 prosentilla, mutta niskaan hönkivät kokoomus ja vihreät, 18,4 ja 17,7 prosentilla.

Keskustalla oli 13,2 prosenttia, perussuomalaisilla 12,9, vasemmistoliitolla 10 ja kristillisdemokraateilla 5,7.

SDP jatkamassa suurimpana Lahdessa ja Porissa

Lahdessa SDP oli säilyttämässä asemansa kaupungin suurimpana puolueena, vaikka sen äänisaalis oli notkahtamassa selvästi. Kun kuntavaaliäänistä on laskettu lähes kaikki, oli SDP kerännyt 25 prosenttia lasketuista äänistä. Kokoomus oli toisena vajaan 21,7 prosentin äänisaaliilla.

SDP kuitenkin menettäisi tilanteen perusteella kolme valtuustopaikkaa, kokoomuksen valtuustoryhmän koko puolestaan säilyisi ennallaan. SDP:n äänisaalis oli jäämässä liki kuusi prosenttiyksikköä pienemmäksi kuin viime kuntavaaleissa.

Kaupungin suurimmaksi nousijaksi oli kipuamassa perussuomalaiset selvin luvuin. 16,8 prosentin äänisaalis toisi puolueelle peräti viisi lisäpaikkaa valtuustoon. Perussuomalaisten äänipotti oli kasvamassa Lahdessa lähes kahdeksalla prosenttiyksiköllä viime kuntavaaleihin verrattuna.

Lahden neljänneksi suurin ryhmä oli sitoutumattomien Pro Lahti -yhteislista 8,5 prosentin ääniosuudella. Vihreille jäi 7,9 prosenttia, jossa oli 3,5 prosenttiyksikön pudotus viime vaaleista.

Myös Porissa SDP jatkaa suurimpana. Kun kaikki äänet oli laskettu, oli SDP saanut 21,5 prosenttia. Pudotus oli raju, sillä ääniosuudesta hupeni lähes kuusi prosenttiyksikköä viime kuntavaaleista.

Toisella sijalla oli kokoomus 20,5 prosentin ääniosuudella ja kolmantena perussuomalaiset 18,5 prosentilla. Kokoomuksen äänisaalis oli viime vaaleista hieman supistunut, kun taas perussuomalaiset oli kasvattanut suosiotaan 4,5 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliitto keräsi 13,8, vihreät 12,3 ja keskusta 6,9 prosenttia äänistä.

Kommentoi