Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkään koronan kanssa kärvistellyt pääkaupunkiseutu siirtyy pandemiassa leviämisvaiheesta lievempään kiihtymisvaiheeseen – kokoontumisrajoituksia ollaan purkamassa, ravintolat auki pidempään

Pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronapandemian leviämisvaiheesta lievempään kiihtymisvaiheeseen, alueen koronakoordinaatioryhmä eli koronanyrkki kertoo.

Siirtyminen leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen tarkoittaa, että alueen epidemiatilanne on muuttunut aiempaa rauhallisemmaksi. Kiihtymisvaihe on käytössä olevan kolmeportaisen asteikon keskimmäinen taso.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla on ollut koronatilanteen vuoksi tiukkoja rajoituksia sekä yleisötapahtumiin että ravintoloiden aukioloaikoihin. Siirtyminen lievemmälle tasolle tapahtuu välittömästi, ja sen seurauksena koronarajoituksia aletaan purkaa Helsingin, Espoon ja Vantaan sekä Keravan ja Keski-Uudenmaan alueella ensi viikolla.

Kokoontumisten henkilömäärää ei enää rajoiteta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy koronanyrkin linjauksen myötä valmistelemaan kokoontumisrajoitusten lieventämistä Uudellamaalla. Uusien rajoitusten on määrä astua voimaan tiistaina 15. kesäkuuta, ja ne noudattelevat kiihtymisvaiheen suosituksia. Niiden mukaan kokoontumisten henkilömäärää ei enää rajoiteta sisätiloissa eikä rajatuissa ulkotiloissa.

Sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa täytyy edelleen olla mahdollisuus säilyttää kahden metrin turvavälit. Yli 50 henkilön ulkotilaisuuksissa sen sijaan riittää, että osallistujat voivat välttää fyysistä kontaktia toisiinsa.

Lisäksi koronanyrkki toteaa, että Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa Espoota sekä Kauniaisia lukuun ottamatta ovat siirtyneet epidemian perustasolle. Näillä alueilla Etelä-Suomen avi aikoo kumota kokoontumisrajoitukset kokonaan.

Kokoontumisrajoitukset puretaan kokonaan myös Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueelta huomisesta alkaen. Avin mukaan rajoitukset voidaan purkaa, koska alueen epidemiatilanne on rauhoittunut ja palannut perustasolle.

Harrastuksia ja asiakastiloja avataan

Ensi viikolla myös lasten ja nuorten harrastuksiin liittyvää kilpailutoimintaa voi pääkaupunkiseudulla jälleen järjestää kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa.

Aikuisten harrastustoiminta puolestaan avataan kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa liikuntaa lukuun ottamatta. Liikuntaa voi harrastaa kaupunkien tiloissa edelleen ainoastaan ulkona.

Myös pääkaupunkiseudun kuntien asiakaspalvelutilat avataan, eikä niissä enää ensi viikosta alkaen rajoiteta asiakasmääriä.

Avattavia asiakastiloja ovat kirjastojen lukusalit, ryhmätilat ja omatoimikäyttö sekä kulttuuritalojen esitys- ja opetustilat. Myös kokous- ja kokoontumistiloja pystyy jälleen ensi viikolla vuokraamaan.

Ravintolat torstaiyöstä alkaen pidempään auki Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoo, että Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa höllennetään ravintolarajoituksia. Maakunnat siirtyvät kiihtymisvaiheesta perustason rajoituksiin. Tämä tarkoittaa, että anniskelu on sallittu kello 07–01 ja ravintolat saavat olla auki aamuviidestä kahteen yöllä.

Muutos tulee voimaan ensi yönä puolenyön aikaan. Muiden maakuntien ravintolarajoitukset säilyvät toistaiseksi ennallaan.

STM:n mukaan Uudellamaalla ravintoloiden koronarajoitusten keventämisestä on tarkoitus päättää huomenna.

STM:stä kerrotaan, että tavoitteena on kevennysten saaminen voimaan jo huomenna perjantaina. Asia on esillä ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa aamupäivällä.

Ravintolarajoituksia kevennetään Uudenmaan siirryttyä koronaepidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheessa ravintolat saavat anniskella kello 22 asti ja olla avoinna tunnin tätä pidempään. Sisätiloissa ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa puolet asiakaspaikoista.