Alivaltiosihteeri Lankinen HS:lle: Marinin ateriaetujen tarkat euromäärät julkistetaan tänään

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin vierailullaan Jyväskylässä tänään. Markus Räikkönen / LEHTIKUVA

Sanna Nikula / STT

Valtioneuvoston kanslian (VNK) on määrä julkistaa tänään, paljonko pääministeri Sanna Marin (sd.) on saanut erilaisia virkatehtäviin liittymättömiä ateriaetuja asuessaan pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Julkistamisesta kertoi valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen Helsingin Sanomille .

Iltalehti kertoi viime viikolla, että Marin on saanut noin 300 euron arvosta aamiaisetuja valtion piikkiin. Viikonloppuna selvisi, että alustavan arvion mukaan ateriaedut ovatkin olleet noin 850 euroa kuukaudessa.

Valtioneuvoston kanslian pitkäaikaisen tulkinnan mukaan pääministerin virka-asunnolle hankittavat ateriat ovat verottomia etuja, vaikka yleensä ateriaedut ovat verollisia.

Valtioneuvoston kanslia on linjannut pääministerin virka-asuntoon ja Kesärannan edustustiloihin liittyvistä palveluista viimeksi kesäkuussa 2019. Ohjeessa todetaan, että tuloverolain mukaan pääministerin tehtävään liittyvä asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen ei ole veronalaista tuloa.

– Pääministerin asuessa virka-asunnossa, sisältäen myös lyhyet yöpymiset, voi edustustilojen myyntipalvelusta tai suoraan palvelukoordinaattorilta tilata etukäteen kylmiöön aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, jotka on mahdollista lämmittää itse Kesärannassa, ohjeessa sanotaan.

Sen mukaan kohtuulliset kulut maksetaan valtion varoista ja laskutetaan valtioneuvoston kanslialta pääministerille osoitetuista määrärahoista.

Valtioneuvoston aiemmassa ohjeessa vuodelta 2010 todetaan, että "pääministerin virka-asuntoon kuuluvia muita palveluita ovat muun ohella ruokailuun liittyvät palvelut". Vuonna 2019 tätä kohtaa täsmennettiin.

– Silloin täsmennettiin, että siihen kuuluvat aamiaistarvikkeet ja kylmänä toimitettavat tarvikkeet. Tätä siis silloin täsmennettiin niukemmaksi, Lankinen sanoi HS:lle.

Pääministeri oli tuolloin Antti Rinne (sd.).

Lankinen lisäsi, että kansliasta aiemmin kerrottu tieto Paavo Lipposen (sd.) pääministeriaikoina käytetyistä ateriaeduista oli virheellinen. Päivi Lipponen torjui väitteen tiukin sanoin.

– Se oli virhe, koska ei tämä tällaisessa muodossa ole ollut voimassa missään tapauksessa silloin Lipposen kaudella, koska ministeripalkkiolaki oli erilainen ja he maksoivat vuokraa asunnosta, Lankinen kertoi.

Verotusta selvitetään

Verohallinnosta on arvioitu STT:lle, että asunto- ja ravintoetu ovat erillisiä etuja, eikä asuntoetu sisällä ruokailuja. Ruokailuun liittyvän työsuhde-edun ilmoittaminen on verottajan mukaan työnantajan tehtävä.

VNK:n virasto- ja toimitilapalvelujen päällikön Heikki Hovin mukaan taas kyse on kiinteästi Kesärannassa asumiseen ja asuntoetuun liittyvästä ravitsemispalvelusta, ei yleisestä ateriaedusta.

Marin on kertonut maksavansa ateriaetuunsa liittyvät kustannukset itse, koska etuun liittyy epäselvyyksiä. Mediatietojen mukaan VNK selvittää nyt verottajan kanssa, miten ateriaetuun suhtaudutaan verotuksessa.

Helsingin poliisi kertoi perjantaina tekevänsä esiselvityksen VNK:n myöntämästä pääministerin ateriakorvauksesta. Esiselvityksessä arvioidaan VNK:n virkamiesten menettelyä, eikä se koske Marinia.

Marin kumosi huhuja Twitterissä: Olemme maksaneet kaikki hääkulumme itse

Marin joutui maanantaina korjaamaan sosiaalisessa mediassa leviäviä huhuja, joiden mukaan hän olisi laskuttanut häidensä kuluja valtiolta. Marin kertoi Twitterissä maksaneensa kaikki hääkulut itse puolisonsa Markus Räikkösen kanssa.

Hän luetteli kuluiksi ruuat, juomat, henkilökunnan, kukat, koristeet, valokuvaajat ja musiikin. Hän sanoo myös laittaneensa itse hiukset ja meikin, "kuten joka päivä".

Marin meni Räikkösen kanssa naimisiin viime kesänä. Häät järjestettiin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Kommentoi