Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat aikoo asettaa pakotteita Valko-Venäjälle oppositioaktivistin kiinnioton vuoksi

Yhdysvallat aikoo asettaa pakotteita Valko-Venäjälle. Syynä on Valko-Venäjän sunnuntainen toiminta, kun se määräsi Ateenasta Vilnaan matkalla olleen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin.

Valko-Venäjä vetosi pommiuhkaan, mutta todellisena motiivina pidetään lennolla matkustaneen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin kiinniottoa. Samalla otettiin kiinni Pratasevitshin naisystävä Sofija Sapega.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki kuvaili pakotteista kertovassa tiedotteessa Valko-Venäjän toimien olevan suora loukkaus kansainvälisiä käytäntöjä kohtaan.

Psakin mukaan pakotteita on määrä kohdistaa Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan hallinnon avainhenkilöihin. Valkoinen talo laatii pakotteista listaa yhteistyössä EU:n kanssa.

Yhdysvaltalaislehti Hillin mukaan ensi viikon torstaina astuu myös uudelleen voimaan pakotteita, jotka on kohdistettu yhdeksää Valko-Venäjän valtion omistamaa yritystä vastaan. Näihin yrityksiin oli kohdistettu jo aiemmin pakotteita, mutta niitä ehdittiin höllentää.

Lisäksi Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kehittelee Psakin mukaan presidentin arvioitavaksi uutta määräystä, joka antaisi Yhdysvalloille lisävaltuuksia asettaa pakotteita hallinnolle sekä tahoille, joiden katsotaan tukevan korruptiota, ihmisoikeusrikkomuksia ja hyökkäyksiä demokratiaa vastaan.

"Valko-Venäjälle ei tule matkustaa"

Yhdysvallat on myös varoittanut asukkaitaan, ettei Valko-Venäjälle tule matkustaa. Tämän lisäksi hallinto on kehottanut yhdysvaltalaisia koneita olemaan erittäin varovaisia, jos ne harkitsevat lentämistä Valko-Venäjän ilmatilassa.

EU on aiemmin kehottanut eurooppalaisia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Yhdysvaltain oikeusministeriö ja liittovaltion poliisi FBI tutkivat tapausta yhteistyössä eurooppalaisten tahojen kanssa.

Psaki vaati Lukashenkaa myöntymään siihen, että sunnuntain tapahtumista järjestetään "uskottava kansainvälinen selvitys".

Valko-Venäjän hallinnon pitäisi Psakin mukaan myös vapauttaa poliittiset vangit välittömästi sekä käydä demokraattisen opposition johtajien ja kansalaisjärjestöjen kanssa kattavaa ja aitoa poliittista dialogia. Maassa tulisi myös järjestää vapaat ja puolueettomat presidentinvaalit.

Valko-Venäjää johtava Lukashenka julistautui viime vuonna presidentinvaalien voittajaksi vilpillisesti, ja maan viranomaiset ovat tukahduttaneet kuukausia jatkuneita mielenosoituksia väkivalloin. Kaikki Lukashenkan vastaehdokkaina presidentinvaaleissa olleet tai sellaiseksi pyrkineet ovat joko vankilassa tai maanpaossa.