Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi purkaa koronarajoituksia ensi viikolla, ulkoilmatapahtumiin saa ottaa istumapaikoille 500 hengen yleisön

Ruotsi purkaa koronarajoituksia kesäkuun alussa. Maan tautitilanne on kehittynyt suotuisasti, ja hallitus aikoo pitää kiinni aiemmin tässä kuussa ilmoittamastaan rajoitusten löysäämisen aikataulusta.

Ravintolat saavat 1. kesäkuuta alkaen olla auki kaksi tuntia nykyistä pidempään eli kello 22.30:een asti.

Myös tapahtumien järjestämistä helpotetaan. Sisätiloissa pidettävissä tapahtumissa, joissa istutaan paikallaan, kuten elokuvateattereissa ja teattereissa, saa olla 50 ihmistä. Ulkona pidettäviin tapahtumiin, kuten jalkapallo-otteluihin, saa ottaa istumapaikoille 500 hengen yleisön.

Lasten liikuntatapahtumienkin rajoituksia poistetaan, ja lasten kesäleirit sallitaan.

Huvipuistot, kuten Tukholman Gröna Lund, saavat olla toiminnassa, kunhan sisään otetaan korkeintaan yksi henkilö 20:tä neliömetriä kohden.

Ruotsin koronatilanne parantunut toukokuussa

Seuraavan kerran rajoituksia saatetaan purkaa kesä-heinäkuun vaihteen tienoilla. Silloin esimerkiksi sisätapahtumiin voitaisiin ottaa jo 300 henkeä ja ulkotapahtumiin 3 000 henkeä.

Ruotsin terveysviranomaiset ovat asettaneet neljä ehtoa, joiden täytyy täyttyä, jotta nämä seuraavat helpotukset voidaan tehdä. Uutistoimisto TT:n tietojen mukaan hallitus uskoo, että nykytahdilla tavoitteisiin päästään.

Ensinnäkin 14 vuorokauden ilmaantuvuusluvun pitäisi laskea 200:aan, ja toiseksi tartuntojen olisi pitänyt laskea tasaisesti edellisten kahden viikon ajan. Kolmanneksi sairaalahoidossa pitäisi olla koronaviruksen takia alle 300 ihmistä, joista alle 70 tehohoidossa. Lisäksi vähintään joka toisen aikuisen olisi pitänyt saada ensimmäinen rokoteannos.

Ruotsin koronatilanne on parantunut selvästi viime viikkoina. Huhti-toukokuun vaihteessa uusia tartuntoja todettiin noin 5 000 päivässä, mutta viime päivinä enää noin 2 000. Myös sairaalahoidon tarve on laskenut.

Tautitilanne on parantunut lähes koko Ruotsin alueilla. Vain Pohjois-Ruotsin Norrbotten poikkeaa trendistä, sillä Kiirunan kaupungissa on todettu viimeisen viikon aikana satoja tartuntoja.

Kaikkiaan Ruotsissa on pandemian aikana todettu yli miljoona tartuntaa ja raportoitu reilut 14 400 virukseen liittyvää kuolemaa.

Saksa aloittaa 12 - 15-vuotiaiden koronarokotukset kesäkuussa

Saksa aloittaa 12–15-vuotiaiden lasten koronarokotukset 7. kesäkuuta, liittokansleri Angela Merkel kertoo.

Euroopan lääkeviraston (EMA) odotetaan antavan Pfizerin ja Biontechin rokotteelle käyttöluvan tuossa ikäryhmässä perjantaina. Tällä hetkellä rokote on hyväksytty käyttöön yli 16-vuotiaille. Saksan viranomaiset ovat arvioineet, että rokotetta suositellaan vain lapsille, jotka kuuluvat perussairauksien takia riskiryhmiin.

Merkel viestitti vanhemmille, että lasten rokottaminen ei ole pakollista eikä rokote ole edellytys kouluun tai lomamatkoille pääsemiselle.

Liittokansleri huomautti, että rokotusaikoja ei ole heti riittävästi kaikille lapsille. Tarkoituksena on, että kaikki halukkaat saisivat vähintään yhden rokoteannoksen elokuun loppuun mennessä eli ennen uuden kouluvuoden alkua.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa on jo aiemmin aloitettu 12–15-vuotiaiden rokottaminen.

Lasten rokottamista on pidetty tärkeänä laumasuojan saavuttamisen kannalta, sillä vaikka koronavirustartunta harvemmin aiheuttaa lapsissa vakavia oireita, lapset voivat kuitenkin tartuttaa virusta muihin.

Toisaalta jotkut asiantuntijat ovat kehottaneet olemaan kiirehtimättä lasten rokottamisessa, sillä rokotteita on edelleen käytössä rajallisesti ja lasten riski sairastua vakavasti on vähäinen.

Rokottaminen alkoi Saksassa verkkaisesti, mutta tahti on kiihtynyt huomattavasti viime viikkoina. Saksassa yli 40 prosenttia aikuisista on nyt saanut ensimmäisen rokoteannoksen, ja 15 prosenttia on saanut molemmat annokset.