Niko Ranta-ahon uudet huumesyytteet julki – Katiska 2:n käräjäkäsittely alkaa valmisteluistunnolla

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään Niko Ranta-ahon uusien huumerikossyytteiden käsittely valmisteluistunnolla. Niin kutsutussa Katiska 2 -jutussa on Ranta-ahon lisäksi parikymmentä muuta syytettyä.

Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma kertoi STT:lle, että hän ja hänen päämiehensä osallistuvat valmisteluistuntoon videoyhteydellä. Syytettyjä odotetaan henkilökohtaisesti paikalle maanantaina, kun varsinainen pääkäsittely alkaa.

Ranta-ahon syytetään organisoineen salakuljetusta

Tänään tulevat julki syytteet, syytettyjen vastaukset sekä keskusrikospoliisin (KRP) esitutkintamateriaali. Rikosnimikkeitä jutussa ovat muun muassa törkeä huumausainerikos, avunanto törkeään huumausainerikokseen ja törkeän ampuma-aserikoksen yritys.

KRP on aiemmin kertonut epäilevänsä, että Ranta-aho organisoi kymmenientuhansien ekstaasitablettien ja huumausaineeksi luokiteltujen lääketablettien salakuljetuksen Espanjasta ja Slovakiasta. Tulli ja poliisi saivat tabletit takavarikoitua.

Lisäksi poliisi epäilee, että rikollisryhmä pyrki salakuljettamaan Suomeen marihuanaa, ekstaasia, kokaiinia sekä 50–100 litraa amfetamiiniöljyä. Poliisin mukaan rikokset jäivät kuitenkin yrityksiksi, koska Ranta-aho otettiin kiinni Espanjassa tammikuussa.

Aiemmassa jutussa Ranta-aho päästettiin vapaaksi kesken käsittelyn

Ranta-aho tuomittiin viime kuussa ensimmäisessä Katiska-jutussa 11 vuoden vankeuteen. Katiska 2:n rikosepäilyt sijoittuvat aikaan, jolloin Katiska-juttu oli vielä kesken Helsingin käräjillä, mutta Ranta-aho vapaalla jalalla.

Ranta-aho istui Katiskan vuoksi tutkintavankeudessa lähes vuoden, mutta pääsi vapaaksi viime vuoden kesäkuussa. Helsingin käräjäoikeus perusteli vapauttamista sillä, että Ranta-ahon raskaimmat rikossyytteet oli ehditty käsitellä eikä sotkemisvaaraa enää ollut. Sotkemis- tai vaikeuttamisvaaralla tarkoitetaan sitä, että epäilty vaikeuttaa asian selvittämistä esimerkiksi hävittämällä todistusaineistoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat