Pääministerin virka-asunnon aamiaisedusta ohjeistettu kaksi vuotta sitten – verottaja pitää erikoisena, jos ruokatarvikkeita pidettäisiin osana asuntoetua

Verotuksen näkökulmasta olisi erikoista, jos työnantajan tarjoamaan asuntoetuun kuuluvana palveluna pidettäisiin ruokatarvikkeiden saamista. Asunto- ja ravintoetu ovat aivan erillisiä etuja eikä asuntoetu sisällä ruokailuja, sanoo johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta.

Verottajan mukaan on työnantajan tehtävä ilmoittaa ruokailuun liittyvä etu verotuksessa.

– Työsuhde-edut ovat tyypillisesti sellaisia, joista työnantaja huolehtii ja ottaa selvää. Ei työntekijöillä ole yleensä mahdollisuuksia tai edellytyksiä arvioida sitä asiaa toisella tavalla kuin mitä työnantaja on tehnyt, hän sanoo STT:lle.

Asunto- ja ravintoetu ovat nousseet esiin, kun Iltalehti uutisoi eilen pääministeri Sanna Marinin (sd.) perheelle pääministerin virka-asuntoon hankituista aamiaistarvikkeista.

Maininta pääministerin virka-asunnon Kesärannan aamiaisedusta löytyy Valtioneuvoston kanslian ohjeista vuodelta 2019. Ravitsemuspalveluihin liittyvät kohtuulliset kulut maksetaan ohjeen mukaan valtion varoista ja laskutetaan pääministerille osoitetuista määrärahoista.

– Pääministerin asuessa virka-asunnossa, sisältäen myös lyhyet yöpymiset, voi edustustilojen myyntipalvelusta tai suoraan palvelukoordinaattorilta tilata etukäteen kylmiöön aamiaistarvikkeita sekä kylmänä toimitettavia aterioita, jotka on mahdollista lämmittää itse Kesärannassa, STT:n näkemässä ohjeessa todetaan.

Marin toivoo asiaan pikaisesti selvyyttä.

– Olisi kohtuullista, että valtioneuvoston kanslia ja Verohallinto saisivat muodostettua yhteisen käsityksen siitä, miten pääministerin ateriaetuun suhtaudutaan verotuksessa. En ole vielä ennättänyt toimittaa Verohallintoon veroilmoitusta viime vuodelta ja olisi hyvä saada asiaan pikaisesti selvyys, hän viestitti Ilta-Sanomille .

Etuja saa tarjota

Tuloverolain mukaan pääministerin tehtävään liittyvä asuntoetu siihen kuuluvine palveluineen ei ole veronalaista tuloa. Laissa ei ole tarkemmin määritelty, mitä näihin palveluihin voi kuulua.

Varosen mukaan osviittaa asuntoetuun kuuluvista palveluista löytyy laista valtioneuvoston jäsenten palkkioista. Sen 6. pykälässä todetaan, että pääministerillä on asunto valtion talossa, jonka kunnossapito, lämmitys ja valaistus sekä sisustus kustannetaan ja tarpeellinen henkilökunta maksetaan valtion varoista.

– Toki tuo tuloverolain säädös myös antaa mahdollisuuden erehtyä, koska olennaista on sen tulkinta, mitkä palvelut luetaan asuntoetuun.

Varosen mukaan verottajan rooliin ei kuulu arvioida, millaisia etuja työnantaja tarjoaa ja mitä työnantaja maksaa.

– Vasta sitä pohditaan, onko joku etu veronalaista vai verovapaata.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat