Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Kaupissa lenkkeilijää puukottanut 17-vuotias tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen – myös uhrista kiinni pitäneelle vankeutta murhan yrityksestä

Tampereen Kaupin ulkoilualueella viime syyskuussa tapahtunut puukotus oli Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan murhan yritys. Alaikäiset pojat pysäyttivät lenkillä olleen miehen ja pyysivät tältä rahaa. Väkivalta alkoi pian tämän jälkeen.

Pojista vanhempi, tekoaikaan 17-vuotias, puukotti miestä toisen pojan pitäessä tästä kiinni. Uhri pääsi lopulta karkuun ja juoksi läheiselle venerannalle, mistä sivulliset hälyttivät hänelle apua. Puukotusvammat olivat hengenvaarallisia ja vaativat leikkaushoitoa, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan teko oli vakaasti harkittu. Pojat olivat aiemmin suunnitelleet tekevänsä henkirikoksen Kaupissa. He olivat hankkineet puukon sitä varten ja päättäneet kohdistaa rikoksen aikuiseen mieheen.

Internethakuja henkirikoksista ja vankilaolosuhteista

Pojat kiistivät murhan yrityksen. Puukkoa käyttänyt katsoi syyllistyneensä tapon yritykseen ja uhria kiinni pitänyt törkeään pahoinpitelyyn. Oikeudessa he myönsivät suunnitelleensa aiemmin henkirikosta, mutta sanoivat päättäneensä hieman ennen tekoa, että vain ryöstävät uhrin. Oikeus ei pitänyt tätä uskottavana.

– (Syytetyt) ovat menneet Kauppiin eli paikkaan, jossa olivat ajatelleet henkirikoksen tapahtuvaksi. Uhriksi on valikoitunut aikuinen mieshenkilö eli henkilö, jonka tappamisesta he olivat keskenään keskustelleet. Nämä seikat puhuvat vahvasti sen puolesta, että (syytetyt) eivät ole luopuneet tappamisajatuksesta Kauppiin mennessään, tuomiossa sanotaan.

Suunnitelmallisuudesta kertoo oikeuden mukaan myös tekoaikaan 17-vuotiaan pojan internethistoria.

– (Hän) on hakenut tietoa muun muassa henkirikoksista, Kaupista, nuoresta tappajasta ja vankilaolosuhteista vain päivää ja kahta päivää ennen tekoa.

Lievemmät rangaistukset alaikäisyyden takia

Tekoaikaan 17-vuotias, sittemmin 18 vuotta täyttänyt poika tuomittiin seitsemän vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen murhan yrityksestä, laittomasta uhkauksesta ja ryöstön yrityksestä.

Nuorempi, tuolloin 16-vuotias ja nyt 17-vuotias poika sai kuuden ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen murhan yrityksestä ja huumausainerikoksesta. Molempien rangaistuksia on lievennetty, koska he olivat teon aikaan alaikäisiä.

STT ei julkaise tuomittujen nimiä alaikäisyyden takia.