THL: Enää ei joudu karanteeniin, jos on saanut molemmat rokotteet tai sairastanut koronan edellisen puolen vuoden aikana

Koronan karanteenikäytännöt muuttuvat niillä, jotka ovat saaneet koronarokotuksen tai sairastaneet taudin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koronaan altistunutta ei enää määrätä karanteeniin tilanteessa, jossa altistunut on saanut kaksi rokoteannosta ja toisen annoksen saamisesta on kulunut viikko.

Altistunutta ei määrätä karanteeniin myöskään tilanteessa, jossa hän on sairastanut koronan edellisten kuuden kuukauden aikana.

– Vasta-ainetasot riittävät suojaamaan ainakin kuudeksi kuukaudeksi, ehkä pitempäänkin, mutta kuuden kuukauden raja on valittu varovaisuusperiaatteella, kertoo STT:lle THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Jos koronan on sairastanut ennen puolen vuoden jaksoa, vaaditaan karanteenin välttämiseksi myös yksi annos koronarokotetta. Rokote tulee olla saatu kuuden kuukauden sisällä tartunnan toteamisesta.

Nohynekin mukaan koronan sairastamisesta pitää olla joko lääkärintodistus tai muu näyttö esimerkiksi laboratoriokokeesta tai maininta potilaskertomuksessa.

Karanteenia ei määrätä, ellei tartuntatautilääkäri päätä arviossaan toisin. Tartuntatautilääkäri tekee koronavirukselle altistumisesta riskiarvion, jossa hän ottaa huomioon tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Näitä ovat muun muassa paikallinen virusmuunnostilanne, ikä ja mahdollinen perussairaus.

Muuttuneet karanteenikäytännön ohjeet koskevat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Koronarokote suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja vastaan. Rokote ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä, minkä vuoksi myös rokotteen saaneiden täytyy noudattaa ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Suomessa on raportoitu 149 uutta koronatartuntaa

THL:n mukaan Suomessa on raportoitu 149 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 2 878 tartuntaa, mikä on 131 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Pandemian alusta saakka Suomessa on raportoitu kaikkiaan lähes 90 400 koronatartuntaa.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi nyt 137 ihmistä, joista tehohoidossa 25. Sairaalahoidossa olevien määrä on noussut eilisestä viidellä. Tehohoidossa on kaksi ihmistä vähemmän kuin eilen.

Koronavirukseen liittyvien kuolemien kokonaismäärä on laskenut neljällä aiempaan verrattuna, koska kuolemantapausten laskentatapaa on tarkennettu yhden sairaanhoitopiirin alueella, THL kertoo. Kuolemantapauksia on nyt todettu yhteensä 929.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut 38,3 prosenttia väestöstä. Rokotteen ensimmäisen annoksen on nyt saanut yli 2,1 miljoonaa ihmistä. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on noussut eilisestä yli 22 000:lla.

Toisen annoksen osalta rokotekattavuus on nyt 5,2 prosenttia, mikä tarkoittaa 290 000:ta ihmistä. Toisen rokoteannoksen saaneiden määrä kasvoi vuorokaudessa noin 9 000:lla.

Keski-Pohjanmaalla kiristetään kokoontumissuosituksia

Keski-Pohjanmaan alueellinen viranomaistyöryhmä kiristi kokoontumissuosituksia tiistaina, koska alue on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen, kertoo Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite.

Yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi sisätiloissa. Ulkona yksityistilaisuuksien kokoontumissuositus on kymmenen henkilöä.

Suositukset ovat voimassa toukokuun 19. päivästä alkaen 1. kesäkuuta saakka. Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat suljetaan. Samoin nuorisotilat, kirjastot ja kuntien ylläpitämät kuntosalit ja vastaavat toiminnot suljetaan.

Soiten mukaan on mahdollista että suosituksia kevennetään ennen kevään valmistujaisjuhlia, jos koronavirustilanne alkaa rauhoittua.

Soiten alueella on todettu 11 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat liittyvät samaan, viime aikoina tiedotettuun laajaan tartuntaketjuun. Osa tartuntaketjusta lähteneistä tartunnoista on varmistunut koronaviruksen Intian variantiksi. Soiten mukaan kaksi kolmasosaa tartunnoista todetaan tällä hetkellä lapsilla ja nuorilla.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri palasi leviämisvaiheeseen

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on palannut koronan leviämisvaiheeseen, tiedottaa sairaanhoitopiiri.

Kanta-Hämeen keskussairaalan osastoilta ja Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosastolta lähteneet erilliset tartuntaketjut ovat aiheuttaneet laajoja karanteeneja terveydenhuollon henkilöstölle.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen kertoo tiedotteessa, että noin puolet sairaalahoidossa olleista tartunnan saaneista potilaista oli rokotettu yhdellä koronarokotteella.

– THL:n alustavien tietojen mukaan yksi annos antaa noin 52 prosentin suojan tartunnalta, sanoo Leskinen.

Leskisen mukaan sairaalahoidossa jonkin toisen syyn vuoksi olleilla, hoidon aikana tartunnan saaneilla potilailla taudin oireet ovat olleet pääosin lieviä.

Leviämisvaiheeseen palaaminen tarkoittaa myös sitä, että valtioneuvosto tullee asetuksellaan lyhentämään Kanta-Hämeessä ravintoloiden aukioloaikoja vielä kuluvalla viikolla.

Alueilla lievennyksiä kokoontumisrajoihin ja suosituksiin

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella kokoontumisrajoitukset lievenevät vaiheittain Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä.

Huomisesta alkaen sisätiloissa voi järjestää enintään 20 hengen ja ulkotiloissa enintään 50 hengen kokoontumisia. Kesäkuun alusta alkaen myös sisätiloissa voi järjestää 50 hengen tilaisuuksia.

Alueellinen tilannekuvaryhmä totesi tänään, että Etelä-Karjala on siirtynyt epidemian leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä puolestaan kokoontumisrajoitukset lievenevät ensi maanantaista alkaen kuudesta kymmeneen henkeen Lapin aluehallintoviraston päätöksellä.

Varsinais-Suomessa vuonna 2001 tai myöhemmin syntyneet lapset ja nuoret voivat taas harrastaa sisätiloissa myös lähikontakteja sisältäviä lajeja tästä päivästä lähtien, päätti alueen koronakoordinaatioryhmä. Tavoitteena on päästä aloittamaan lasten ja nuorten kilpailu- ja ottelutoiminta ensi viikolla, jos epidemiatilanne pysyy rauhallisena.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat