Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Jätevesistä tutkittavien huumeiden käyttömäärät ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2012

Amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlasketut käyttömäärät ovat noin kolminkertaistuneet vuodesta 2012, osoittavat THL:n jätevesitutkimukset.

Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa entisestään. Tulosten perusteella amfetamiinia käytetään laajasti koko maassa, ja käyttö on jatkanut kasvuaan etenkin pääkaupunkiseudulla.

Helsingin ja lähiseutujen alueella todettiin viime maaliskuussa mittaushistorian korkeimmat amfetamiinin käyttömäärät. Amfetamiinin käyttö yleistyi myös esimerkiksi Lappeenrannassa, Kotkassa ja Porissa.

– Amfetamiinin käytön voimakas kasvu väestötasolla näkyy myös yhteiskunnallisissa lieveilmiöissä, kuten huumerattijuopumuksen kasvuna, toteaa THL:n yksikönpäällikkö Teemu Gunnar tiedotteessa.

Kokaiinin käyttö on tasaantunut

Kokaiinin käytön voimakas kasvu on tasaantunut parin viime vuoden aikana, ja useissa kaupungeissa havaittiin lievää käyttömäärän laskua vuoden takaisista huippulukemista. Kehitys on nähtävissä etenkin pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa.

Vuodesta 2012 kokaiinin käyttö on kuitenkin moninkertaistunut Suomessa. Kokaiinin käyttö painottuu yhä voimakkaasti pääkaupunkiseudulle, kuten aiempinakin vuosina tehdyissä tutkimuksissa. Tamperetta pohjoisemmassa Suomessa kokaiinin käyttö on edelleen hyvin satunnaista.

Ekstaasia käytetään joka puolella Suomea, mutta myös sen käyttö on vähentynyt useissa tutkimuskaupungeissa.

Kehittämispäällikkö Aino Kankaanpään mukaan ekstaasin käytön vähenemiseen ja kokaiinin käytön tasaantumiseen on voinut mahdollisesti vaikuttaa paitsi huumeiden saatavuus myös kokoontumisrajoitukset ja iltaelämää koskevat rajoitukset.

Metamfetamiinia käytetään tällä hetkellä Suomessa hyvin vähän. Metamfetamiinin käyttö on laskenut selvästi vuosista 2016 ja 2017, jolloin se ylitti väliaikaisesti pääkaupunkiseudulla jopa amfetamiinin käyttömäärät.

Huumeidenkäyttö lisääntyy voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Usean vuoden seuranta osoittaa, että huumetilanteen kehittymisessä on Suomessa alueellisia eroja.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja lähialueiden amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlaskettu käyttö on moninkertaistunut seurannan alusta eli vuodesta 2012 tähän päivään. Vastaavana aikana esimerkiksi Turun ja Lahden seutujen huumeiden käyttömäärien kasvu on ollut vähäisempää.

Vaasassa ja Joensuussa huumeiden käyttömäärät ovat puolestaan laskeneet lähes aiempien vuosien tasolle. Näissä kaupungeissa havaittiin viime vuoden keväällä huumeiden käytön väliaikaista kasvua.

Tuoreimmat laajan kansallisen huumeiden jätevesiseurannan tulokset ovat marras-joulukuun näytteenotosta 27 kaupungista lähialueineen sekä lisäksi tämän vuoden maaliskuulta Helsingistä, Espoosta, Turusta ja Tampereelta. Tutkimuksen väestöpohja on noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.