T&T: Tuore tutkimus osoittaa, että masennus voi muuttaa näköaistia

Masennus voi muuttaa näköaistia. Teemu Vestovuo

Erno Laisi

Masentunut ihminen näkee kontrastit keskimäärin eri tavoin kuin ihminen, joka ei kärsi masennuksesta, uutisoi Tekniikka ja Talous Helsingin yliopiston tutkijoiden tekemästä havainnosta.

Tutkijat arvioivat ilmiön johtuvan siitä, että masentuneen ihmisen näköaivokuori käsittelee silmän saamia signaaleja eri tavoin kuin ihmisen, joka ei ole masentunut.

Akatemiatutkija Viljami Salmelan johtama ryhmä löysi eron, kun koehenkilöt tuijottivat tiettyjä klassisia optisia haroja. Joissain tapauksissa taustan ominaisuudet vaikuttivat siihen, miten ihminen hahmottaa keskellä olevan kuvion.

Vertailuryhmällä eli ei-masentuneilla kontrasti vaimeni jopa 20 prosenttia, mutta masennuspotilailla vain viisi prosenttia. 29 hengen vertailuryhmällä ja 111 masennuspotilaan otoksella tehty havainto oli tilastollisesti 99-prosenttisesti merkitsevä.

Akatemiatutkija Salmela huomauttaa, että näkötestiä ei voida suoraan käyttää masennuksen diagnoosikriteerinä. Vaikka ryhmätasolla ero oli selvä, yksilöiden välinen vaihtelu on kuitenkin liian suurta.

Tutkimuksen tulos ei tullut täysin yllätyksenä, sillä psykologit ovat tutkineet masennuksen ja näköhavaintojen yhteyttä jo noin kymmenen vuotta.

Kommentoi