EU ja Britannia sopuun lähettilään asemasta kuukausien väännön jälkeen

EU ja Britannia ovat päässeet sopuun kuukausia velloneessa kiistassa EU-lähettilään asemasta Britanniassa. EU:n edustajalla on Britanniassa suurlähettilääseen vertautuva täysi diplomaattinen status, unionin ja Britannian yhteislausumassa todetaan.

Asiasta ilmoittivat EU:n ulkosuhteiden edustaja Josep Borrell ja Britannian ulkoministeri Dominic Raab, jotka neuvottelivat laajemminkin EU:n ja Britannian ulko- ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä G7-maiden ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Alkuvuoden käynnissä olleessa diplomaattisessa torailussa oli kyse siitä, että unionin jättänyt Britannia ei aiemmin halunnut myöntää EU:n edustajalle suurlähettilään asemaa Britanniassa. Eri maissa olevien EU-edustustojen johtajilla on tyypillisesti suurlähettilääseen vertautuva asema, mutta Britannia esitti edustuston päällikölle etuoikeuksista riisutumpaa kansainvälisen järjestön edustajan asemaa.

Vaikka Britannia ehti vakuuttaa, ettei lähettilään asemalla ole vaikutusta työskentelyyn Britanniassa, EU:ssa Britannian esittämä status tulkittiin poliittiseksi tölväisyksi. Viime vuonna Britannian siirtymäkaudella EU:n lähettilääksi nimitetty Joao Vale de Almeida alleviivasi viime viikolla, että kyse on tärkeistä tunnustuksen ja kunnioituksen periaatteista.

Britannialla on Brysselissä oma edustusto, joka hoitaa maan EU-suhteita. Kiista ulottui myös Britannian lähettilääseen, jonka korkean tason tapaaminen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa lykättiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat