Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansallinen todistus koronarokotuksesta käyttöön toukokuun lopulla, EU:n yhteinen todistus heinäkuussa

Kansallinen todistus koronarokotuksesta otetaan Suomessa käyttöön toukokuun lopulla, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kela.

Omakannan koronatodistuksessa on tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää esimerkiksi rajanylitystilanteissa niissä EU-maissa, jotka tällaisen todistuksen hyväksyvät.

Heinäkuussa otetaan puolestaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistukset koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista.

Kansallinen todistus koronarokotuksista valmistuu ensimmäisenä, koska sen kehittäminen ja tekeminen on pitkällä. Tietoja annetuista koronarokotuksista on jo nyt Kanta-palvelussa.

EU:n yhteinen koronatodistus valmistuu myöhemmin, koska se voidaan ottaa käyttöön vasta, kun EU-asetus sähköisestä koronatodistuksesta on tullut voimaan.

Omakannalla oli viime vuonna 2,7 miljoonaa käyttäjää

Koronatodistusta valmistellaan Omakantaan viranomaisten mukaan siksi, että se on kansalaisille tuttu käyttöympäristö. Viime vuonna sillä oli 2,7 miljoonaa käyttäjää.

Omakannassa voi myös asioida alaikäisen huollettavan ja maaliskuusta lähtien toisen täysi-ikäisen puolesta.

Omakanta näyttää ainoana palveluna Suomessa kaikkialla terveydenhuollossa kirjattuja ja Kanta-palveluun tallennettuja hoitotietoja. Sen käyttö ei kuitenkaan ole kansalaiselle pakollista.

Käyttäjältä Omakanta vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Omakannan koronatodistuksen saa halutessaan myös rokotuksen antajalta. Jo nyt voi koronatodistuksen saada terveydenhuollosta.