Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EKP:n korot laahaavat muuttumattomina, pandemiaelvytys kiihtyy

Euroopan keskuspankki (EKP) pitää ohjauskorkonsa odotetusti muuttumattomana nollassa. Talletuskorko säilyy –0,5 prosentissa.

EKP olettaa korkotasonsa pysyvän matalalla tasolla ainakin siihen asti, että inflaatio lähenee keskuspankin ennusteissa kahta prosenttia. Maaliskuussa EKP arvioi, että inflaatio voisi kohota tänä vuonna 1,5 prosenttiin.

Keskuspankki ilmoitti myös jatkavansa mittavaa lainojen ja arvopaperien osto-ohjelmaansa pandemiaelvytyksen välineenä. Arvion mukaan elvytystoimet kiihtyvät kuluvalla vuosineljänneksellä alkuvuoteen verrattuna. Viikko-ostot ovat olleet EKP:n neuvoston maaliskuisen kokoontumisen jälkeen 17 miljardin euron luokkaa, kun ne vuoden ensimmäisinä kuukausina olivat noin 12 miljardia.

Neuvoston mukaan 1 850 miljardin euron suuruisen elvytysohjelman on määrä jatkua, kunnes koronaviruksen aiheuttaman kriisin voidaan katsoa olevan ohi. Elvytysostoja jatketaan ainakin ensi vuoden maaliskuuhun asti.

Pankki toivoo monipuolisia elvytystoimia

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde kertasi viestinsä siitä, että keskuspankkielvytyksen lisäksi tarvitaan sekä kansallisia toimia että toimia koko unionin tasolla talouden tervehdyttämiseksi. Lagarden mukaan EU:n 750 miljardin euron elpymispaketilla on tässä avainrooli ja se tulisi saada viivytyksettä käyttöön.

Jokaisen 27 jäsenmaan on ratifioitava budjettipäätös kansallisella tasolla, jotta EU voi ottaa lainan 750 miljardin euron elpymispaketin perustamiseksi. Suomessa asia on parhaillaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä.