Yön uutiskooste: Ravintolat voivat jälleen avata ovensa, EU:n ulkoministerit keskustelevat Ukrainasta ja Navalnyista

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pahimmilla koronaepidemia-alueilla ravintolat ovat auki ainoastaan rajoitetusti. Pirjo Kamppila

Arttu Mäkeä ja Milja Rämö / STT

Yhä useampi lapsi käy puheterapiassa

Puheterapiassa käyvien lasten määrä on lisääntynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana. Taustalla on useita syitä. Puheterapiapalvelujen saatavuus on parantunut, ja etäpuheterapia on yleistynyt, Oulun yliopistosta kerrotaan.

Lisäksi yleinen tietoisuus puheterapiasta on lisääntynyt sekä vanhempien että neuvolan, päiväkodin ja koulun henkilökunnan parissa.

Suomen Puheterapeuttiliiton mukaan puheterapiaan pääsy on kuitenkin hidasta koko Suomessa. Terapiapalveluita on saatu koronapandemian aikana toteutettua kohtalaisesti. Viime vuoden kevään poikkeusolojen aikaan osa terapioista keskeytyi ja terapiajaksot saattoivat jäädä suunniteltua lyhyemmiksi.

Ravintolat voivat jälleen avata ovensa - pahimmilla tautialueilla aukiololle asetettu tiukkoja ehtoja

Ravintolat voivat avata ovensa tänään koko maassa. Pahimmilla koronaepidemia-alueilla ravintolat ovat auki ainoastaan rajoitetusti.

Rajoitusalueella anniskeluravintolat saavat olla auki iltakuuteen ja ruokaravintolat iltaseitsemään. Alkoholin tarjoilun täytyy loppua ravintoloissa kello 17.

Tiukasti rajoitetut aukiolot ovat voimassa laajalla alueella eteläisessä Suomessa aina Keski-Suomeen saakka. Muualla maassa ravintolat voivat olla avoinna kello 23:een, ja anniskelu päättyy tuntia aikaisemmin.

Niin kutsuttu tanssi- ja laulukielto on voimassa koko maassa. Tämä tarkoittaa, että kaikki ravintola-asiakkaat on ohjattava istumaan paikallaan.

EU:n ulkoministerit keskustelevat Ukrainasta ja Navalnyista

EU:n ulkoministerit pitävät tänään videokokouksen, jonka asialistalla ovat muun muassa Ukrainan tilanne, venäläisen vangitun oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin tilanne sekä Tshekin äskeinen päätös karkottaa 18 venäläisdiplomaattia.

Ukraina-keskustelussa keskitytään jännitteiden viimeaikaiseen kiristymiseen Venäjän sotilaallisen läsnäolon lisäännyttyä Itä-Ukrainan konfliktialueen lähellä sekä Krimin niemimaalla.

Ministerit keskustelevat myös epävirallisesti Ukrainan ulkoministerin Dmitri Kuleban kanssa.

Yhdysvalloissa yli puolet aikuisista saanut ainakin ensimmäisen koronarokoteannoksen

Yhdysvalloissa yli puolet aikuisista on jo saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen. Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan sunnuntaihin mennessä noin 130 miljoonaa yli 18-vuotiasta yhdysvaltalaista oli saanut rokoteannoksen.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut siis noin 50,4 prosenttia maan aikuisväestöstä. Täysin rokotettuja on puolestaan 84 miljoonaa, mikä vastaa puolestaan 32,5 prosenttia kaikista aikuisista.

Yhdysvallat on koronarokotusohjelmansa kanssa muita maita edellä, mutta päivittäisissä tartunnoissa on kuitenkin havaittu tuoreeltaan piikki. Yhdysvalloissa on kirjattu eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa. (Lähde: AFP)

Kanadassa liittovaltio lähettää tukea huolestuttavasta koronaviruspiikistä kärsivään Ontarioon

Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoitti sunnuntaina liittovaltion lähettävän resursseja ja tukea Ontarioon. Provinssi kamppailee parhaillaan huolestuttavan koronatartuntapiikin kanssa.

Ontarioon ollaan lähettämässä terveydenhuollon asiantuntijoita liittovaltion eri yksiköistä. Erityisesti tukea lähetetään Toronton kaupungin alueelle, jossa tilanne on Trudeaun mukaan kaikista kriittisin.

Ontario on Kanadan väkirikkain provinssi. Sunnuntaina noin 14 miljoonan asukkaan Ontario raportoi yhteensä 4 250 uutta tartuntaa ja 18 uutta kuolemantapausta. Sairaalahoitoon oli puolestaan tuoreeltaan joutunut yli 2 100 ihmistä, joista 741 on tehohoidossa. (Lähde: AFP)

Etelä-Afrikassa riehuva maastopalo on tuhonnut Kapkaupungin yliopiston historiallisen kampuskirjaston

Etelä-Afrikan Kapkaupungin liepeillä sijaitsevan Pöytävuoren rinteillä riehuva maastopalo on levinnyt kaupungin yliopistoon. Palo on tuhonnut kampuksella sijaitsevan historiallisen kirjaston ja sadat opiskelijat ovat joutuneet pakenemaan.

Maan yleisradioyhtiö SABC kertoo, että Kapkaupungin Mowbray'ssa sijaitseva historiallinen tuulimylly on tuhoutunut maastopalon vuoksi.

Kapkaupungin pormestarin mukaan ainakin yksi palokunnan jäsen on joutunut sairaalaan saamiensa palovammojen vuoksi. Uutiskanava CNN:n mukaan mittavan tulipalon sammutustöihin on osallistunut yhteensä yli 120 palokunnan jäsentä.

Viranomaisten mukaan hälytys palosta saatiin sunnuntaiaamuna. (Lähde: AFP)

Saksan vihreiden liittokansleriehdokkaan nimi selviää tänään

Saksan toiseksi suosituin puolueen vihreät nimeää tänään ehdokkaansa liittokansleriksi syksyn vaalien jälkeen. Valinta kohdistuu toiseen puolueen kahdesta puheenjohtajasta, joko Annalena Baerbockiin tai Robert Habeckiin.

Ehdokkaiden on kerrottu sopivan asiasta keskenään ennen puoluejohdon esitystä. Muodollisen lopullisen nimityksen tekee vihreiden puoluekokous kesällä.

Vihreät ovat nousseet mielipidekyselyissä lähes yhtä suosituiksi kuin maan suurin puolue kristillisdemokraatit. Saksassa pidetään mahdollisena, että syyskuun vaaleissa Angela Merkelin seuraajaksi nousee liittokansleri vihreistä.

Kaksitoista merkittävää eurooppalaista jalkapalloseuraa on sopinut Euroopan Superliigan perustamisesta

Kaksitoista merkittävää eurooppalaista jalkapalloseuraa on sopinut Euroopan Superliigan perustamisesta, kertovat seurat tiedotteessaan. Seurat kertovat, että liigan on tarkoitus alkaa niin pian kuin mahdollista.

Liigaa ovat perustamassa AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid ja Tottenham Hotspur.

Muun muassa Euroopan jalkapalloliitto Uefa on aiemmin varoittanut mahdolliseen liigaan osallistuvia osallistumisoikeuden menettämisellä kaikkiin muihin kilpailuihin.

SM-puolivälierät alkavat tänään - Liiga on porrastanut ottelujen alkamisaikoja

Jääkiekkoliigan puolivälierät alkavat tänään. Otteluparit ovat Lukko–Ilves, HIFK–Kärpät, TPS–Pelicans ja Tappara–KalPa.

Lukko voitti runkosarjan. Puolivälieräpaikkansa ensimmäisen kierroksen pudotuspeleissä varmistivat Kärpät ja Ilves. Välieriin pääsyyn tarvitaan neljä voittoa.

Liiga on porrastanut puolivälieräpelien alkamisaikoja. Lukko–Ilves ja TPS–Pelicans alkavat kello 16 ja HIFK–Kärpät ja Tappara–KalPa kello 18.30.

Buffalo kukisti kotijäällään Pittsburghin - Arttu Ruotsalainen teki ottelun avausmaalin

Buffalo Sabres on vienyt jääkiekon NHL-liigassa kotivoiton Pittsburgh Penguinsistä maalein 4–2. Koko ottelun maalitilin avasi Sabresin suomalaishyökkääjä Arttu Ruotsalainen, kun peliä oli pelattu vasta 26 sekuntia.

Buffalon Henri Jokiharju ja Rasmus Ristolainen jäivät puolestaan tehopisteittä. Kumpikin suomalaispakeista oli jäällä yhteensä parisenkymmentä minuuttia. Verkkoa laulattaneelle Ruotsalaiselle kertyi peliaikaa yhteensä noin 16 minuuttia.

Suomalaisonnistumista oli nähtävissä myös New York Rangersin ja New Jersey Devilsin kohtaamisessa, kun Rangers-hyökkääjä Kaapo Kakko otti syöttöpisteen. Vierasjoukkue Rangers voitti ottelun 5–3.

Kommentoi