Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintoloiden sulku päättyi – MaRan Lappi: Illallisravintoloista yli puolet kiinni

Ravintoloiden kuusi viikkoa kestänyt sulku päättyi pahimmilla pandemia-alueilla maanantaina, kun ruoka- ja anniskeluravintolat saivat avata ovensa rajoitetusti.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi STT:lle, ettei MaRalla ole tarkkaa tietoa, minkä verran ravintoloita avattiin maanantaina.

– Aloittain pystymme toteamaan, että illallisravintoloista yli puolet on kiinni. Avautuvatko ne sitten perjantaina tai lauantaina, jää nähtäväksi näillä rajoituksilla, Lappi kertoo.

Tiukat anniskelu- ja aukiolorajoitukset ovat voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Näillä alueilla anniskelun täytyy päättyä kello 17. Anniskeluravintoloiden täytyy sulkea ovensa kello 18 ja ruokaravintoloiden kello 19.

Lappi sanoo, että moni illallisravintola miettii tarkasti avaamista viikonloppuna.

– Periaatteessa voisi olla iltapäivällä kysyntää varsinkin lauantaina, mutta se on yksi ainoa päivä. Korona-aikana perjantaisin on ollut kysyntää niin, että ensimmäiset kattaukset ovat olleet kello 17. Kun anniskelu loppuu jo silloin, moni jää nyt odottamaan parempia ehtoja – parempia asiakaspaikkarajoituksia sekä anniskelu- ja aukioloaikoja, Lappi lisää ja esittää toiveen, että niihin päästään heti vapun jälkeen.

– Koronan suuntaus on ollut laskeva. Meidän mielestä nämäkin rajoitukset ovat olleet aivan ylimitoitettuja. On hyvin vaikea perustella näissä olosuhteissa näin tiukkoja rajoituksia.

Osa pubeista avannut ovet

Lapin mukaan MaRalla on 2 500 jäsenyritystä, joilla on yhteensä yli 6 000 toimipistettä. Hän arvioi, että sellaiset pubit, joihin ihmiset kokoontuvat viettämään aikaa päivisin, ovat avautuneet.

– Sellaiset pubit, jotka avautuvat iltapäivällä kolmen-neljän aikaan ja palvelevat ihmisiä työpäivän jälkeen, niistä varmaan kovinkaan moni ei sitten aukea. Yökerhot ja karaokeravintolat tietysti pysyvät kiinni.

Lappi arvioi, että suurin osa lounasravintoloista avaa ovensa, mutta monet vasta tiistaina, koska tieto muutoksista tuli viime tipassa. Osa lounasravintoloista pitää ovensa silti kiinni, koska myös etätyö vaikuttaa asiakkaiden määrään.

– Kahvilat aukesivat varmaan hyvin laajasti, sillä niillä on hyvät edellytykset toimia, koska ne voivat olla auki kello 19 asti.

Parhaat toimintaedellytykset tulivat liikenneasemille, sillä niitä aukiolorajoitukset eivät koske lainkaan.

– Anniskelukielto koskee niitä, mutta harvalla niistä on edes anniskeluoikeudet. Tietysti asiakaspaikkarajoitukset ovat niillä voimassa, mutta monella niistä on isot tilat.