Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Akava esittää kotitalousvähennyksen enimmäismäärän tuplaamista – oikeusministeri Henriksson kiittelee

Akava esittää kotitalousvähennyksen laajentamista. Järjestö totesi keskiviikkona tiedotteessa, että enimmäismäärää tulee korottaa, korvausosuutta nostaa ja omavastuu poistaa.

Akavan mukaan laajempi vähennys tukisi työllisyyttä ja vahvistaisi palveluiden markkinoita. Sillä voitaisiin myös torjua harmaata taloutta.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärää se korottaisi nykyisestä 2 250 eurosta 4 500 euroon. Korvausosuutta pitäisi järjestön mukaan nostaa 40 prosentista 60 prosenttiin.

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kiitteli Akavan ehdotusta.

– Esitin itse jo aikaisemmin kaksivuotista kokeilua, jossa kotitalousvähennyksen soveltamisalaa laajennettaisiin ja enimmäismäärää korotettaisiin merkittävästi, esimerkiksi 7 500 euroon. RKP on myös esittänyt kotitalousvähennyksen korvausosuuden nostoa, Henriksson sanoi tiedotteessa.

Akava Works: Käytössä kaikilla tulotasoilla

Akavan tutkimus- ja ajatuspaja Akava Works julkaisi keskiviikkona selvityksen, jonka mukaan kotitalousvähennystä käytetään Suomessa kaikilla tulotasoilla.

– Viime aikoina julkisessa keskustelussa on esitetty näkemyksiä, joiden mukaan kotitalousvähennystä käyttäisivät tai siitä hyötyisivät vain suurituloiset. Tämä vaikuttaa siis vahvasti liioitellulta väittämältä, Henriksson totesi.

Esimerkiksi tammikuussa julkaistiin Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimus, jonka mukaan kotitalousvähennys on tehoton tapa lisätä työllisyyttä tai puuttua veronkiertoon. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että tuki kohdistuu erityisesti hyvätuloisille.

Tuolloin valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi uskovansa, ettei kotitalousvähennyksen vaikutus työllisyyteen olisi kovin merkittävä. Kotitalousvähennys ja sen mahdolliset muutokset ovat harkinnassa yhtenä osana hallituksen työllisyystoimia huhtikuun puoliväliriihessä.