Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL ja STM kertovat koronatilanteesta – virusmuunnokset leviämässä todennäköisesti lähes koko maahan, THL:n mukaan rajoituksista tulee pitää kiinni

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tänään kello 10 alkaen tilannekatsauksen, jossa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

Lisäksi käydään läpi rokotustilannetta ja rajojen terveysturvallisuutta.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja osastopäällikkö Jari Keinänen STM:stä sekä johtaja Mika Salminen THL:sta.

Kello 10.15:

THL:n mukaan suurin osa tartunnoista todetaan nyt samassa taloudessa koronapotilaan kanssa asuvien perheenjäsenten ja muiden henkilöiden keskuudessa. Näitä on tullut viimeisen viikon aikana yli 1600 kappaletta. Esimerkiksi työpaikoilta on saanut alkunsa vain noin 300 tartuntaa.

10.20:

Rokotuksia on annettu tähän päivään mennessä noin 988 000 kappaletta, eli lähes miljoona. Rokotuskattavuuden kasvuvauhti on nopeinta edelleen vanhemmilla ikäluokilla.

10.25:

Tartuntojen kasvu on jyrkintä Itä-Savon, Kymenlaakson ja Etelä-Savon maakunnissa. Suurimmassa osassa maakunnista tartuttavuusluku on laskussa.

THL:n mukaan tämänhetkiset luvut kertovat siitä, että muunnosvirukset ovat leviämässä koko Suomeen. Virusta on laitoksen mukaan väestössä paljon.

10.30:

THL:n mukaan kehitys useassa sairaanhoitopiirissä on huolestuttavaa, ja nopeasti voi iskeä numerosokeus, kun katsoo verrattain alhaisia tartuttavuuslukuja. THL:n mukaan rajoituksista kiinni pitäminen on erittäin tärkeää tilanteen pitämiseksi hallinnassa.

Positiivisten testitulosten määrä on yli 3 prosenttia koko maassa. Tartuntojen lähde on selvitetty noin 69 prosentissa tapauksista. Tartunnoista 30 prosenttia on todettu jo karanteenissa olevilla. Karanteenit näyttävät siis tuottavan tulosta.

10.35:

THL muistuttaa hygieniasta ja erityisesti maskien käytöstä julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä.

THL suosittelee matkustajille ennakkotestiä, ja toista testiä 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen. Kuljetusyhtiöiden ja varustamoiden tulisi edellyttää ennakkotestitodistusta. Aluehallintovirastot ovat määränneet kohdennettuja vapaaehtoisia ja pakollisia testejä rajoilla.

Maahantulijoiden määrä on 92 prosenttia pienempi kuin vuonna 2019 samaan aikaan. Rajanylityksiä on noin 50 000 viikossa.

Ennakkotestitodistus on Helsinki-Vantaalla noin 75 prosentilla ja Turun lentoasemalla 56 prosentilla matkustajista. Muualla tilanne on huonompi, mutta matkustajia on vähemmän.

10.45:

IL:n toimittaja kysyy, onko koronarokotteiden kohdistamisesta tämänhetkisellä, toukokuun loppuun asettuvalla aikataululla oikeasti mitään hyötyä.

THL:n Taneli Puumalainen vastaa, että mikäli kohdentamiseen päädytää, voidaan sillä vielä toukokuussakin vaikuttaa viruksen leviämiseen. Hänen mukaansa tulee ottaa huomioon, että virus leviää tällä hetkellä nuorten ihmisten keskuudessa, ja he ovat joka tapauksessa rokotejärjestyksessä viimeisinä. Näin ollen rokotteilla ei tule olemaan heille suurta merkitystä, mutta ne suojaavat riskiryhmiä leviämiseltä.

11.00:

Toimittaja kysyy, kuinka paljon rokotusten kohdentaminen hidastaa rokotustahtia maakunnissa, ja onko tässä riski epidemian pidentymiseen kohdennusalueiden ulkopuolella.

THL:n Puumalainen vastaa, että laskelmat voidaan tehdä vasta, kun kohdentamispäätökset saadaan tehtyä. Hänen mukaansa pyritään siihen, että rokoteannosmäärät nousevat joka puolella Suomea kesää kohden.

11.15:

Liisa-Maria Voipio-Pulkki muistuttaa, että tapausten määrän tulee olla pidempään vakaassa laskussa, jotta voidaan puhua tilanteen paranemisesta. Tässä tilanteessa ei hänen mukaansa vielä olla, vaan toimia tulee jatkaa.

Tilaisuus päättyy.