Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronariskimaista tulevien matkustajien pakollisia terveystarkastuksia jatketaan etelässä huhtikuun ajan – liikunta- ja huvitiloja pannaan säppiin pahimmilla korona-alueilla

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa huhtikuun ajan koronaviruksen riskimaista tulevien matkustajien pakollisia terveystarkastuksia. Päätös on voimassa Helsingin satamissa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoilla.

Terveystarkastuksen osana voidaan tehdä koronatesti. Riskimaiksi katsotaan kaikki maat, joissa viruksen ilmaantuvuus on suurempi kuin 25 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta. Nykytilanteessa tämä tarkoittaa lähes kaikkia maita.

Terveystarkastuksessa kelpuutetaan todistus negatiivisesta koronatestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa. Myös todiste alle puoli vuotta sitten sairastetusta koronataudista kelpaa.

Etelä-Suomen avin mukaan suurimmalla osalla maahantulijoista on todistus negatiivisesta testistä. Helsingin satamiin liikennöivät laivayhtiöt ovat vaatineet matkustajilta todistusta jo lähtömaassa ennen laivaan nousua.

Pohjoisessa terveystarkastuksia jatketaan toukokuun loppuun

Myös Pohjois-Suomen avi määrää tartuntatautilain nojalla alueensa kuntia ja kuntayhtymiä järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajaliikenteen henkilöille rajanylityspaikoilla. Määräys on voimassa toukokuun loppuun.

Pohjois-Suomen avin määräys koskee Oulun kaupunkia, Kuusamon kaupunkia ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymää. Päätös jatkaa sisällöltään samana maaliskuun alusta voimassa ollutta määräystä.

Kaikilla rajanylityspaikoilla maahantulijoiden edellytetään osallistuvan koronatestiin, ellei tulijalla ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä.

THL:n suosituksen mukaisesti avien määräykset pakollisesta terveystarkastuksesta eivät koske tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä eikä vuonna 2008 ja myöhemmin syntyneitä lapsia. Määräys ei myöskään koske Helsinki-Vantaan lentoaseman kauttakulkumatkustajia, jotka vaihtavat ulkomaan jatkolennolle.

Etelä-Suomen avi määräsi suljettavaksi liikunta- ja huvitiloja kahden viikon ajaksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännyt suljettavaksi urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueella.

Määräys on voimassa 1.–14. huhtikuuta.

Lisäksi avi jatkaa enintään kuuden hengen kokoontumisrajoituksia toimialueellaan huhtikuun loppuun asti.

Suljettavaksi määrätyissä tiloissa voi kuitenkin jatkaa vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattua harrastustoimintaa.

Tilojen sulkeminen ei koske ammattiurheilua eikä yksityis- tai perhe-elämään kuuluvaa toimintaa.

Kuntosalit suljetaan

Aiemmin Etelä-Suomen avin alueella esimerkiksi kuntosaliharjoittelu oli sallittua, jos tilassa oli samaan aikaan enintään 10 ihmistä ja harjoittelijat noudattivat turvavälejä.

Kuntosalien lisäksi nyt suljetaan kaikki sisäliikuntatilat, yleiset saunat, uimahallien allastilat ja niiden yhteydessä olevat pukuhuonetilat. Lisäksi myös tanssipaikat, huvi- ja teemapuistot sekä sisäleikkipaikat suljetaan.

Avin mukaan nyt tehty päätös perustuu 28. maaliskuuta hyväksyttyyn tartuntatautilain muutokseen, jossa poistettiin mahdollisuus pitää auki enintään kymmenen ihmisen käytössä olevia tiloja.

– Lakimuutos tarkoittaa käytännössä sitä, että uuden päätöksemme mukaan myös pienten asiakasmäärien liikunta- ja virkistyskäytössä olevat tilat on suljettava, kun tähän asti enintään kymmenen hengen käytössä olevia tiloja on ollut mahdollista pitää avoinna, aluehallintoylilääkäri Mikko Valkonen Etelä-Suomen avista selvittää tiedotteessa.

– Ymmärrämme päätöksen nopean voimaantulon tuomat haasteet muun muassa liikunta-alan toimijoille. Epidemiatilanteen vuoksi meidän oli kuitenkin tehtävä päätös heti kun se oli lain perusteella mahdollista, Valkonen sanoi.

Myös Lounais-Suomessa paikat sulkuun

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi niin ikään keskiviikkona yleisön käytössä olevat urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäyttötilat suljettaviksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien alueella, pois lukien Punkalaitumen kunta.

Tämäkin määräys on voimassa 14. huhtikuuta saakka.

Myös määräystä rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuville henkilöille tehtävästä terveystarkastuksesta jatkettiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajanylityspaikat ovat Turun lentokenttä, Turun satama ja Naantalin satama.

Tämä päätös on voimassa huhtikuun loppuun.

Länsi- ja Sisä-Suomen avi puolestaan päätti, ettei se anna Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle määräystä sulkea julkisia ja yksityisiä urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevia tiloja. Avi kuitenkin varoittaa, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella on syytä varautua tilanteen muuttumiseen.