Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi kongressitalon poliisia haastoi Trumpin oikeuteen loppiaisen tapahtumista

Yhdysvalloissa kaksi kongressitalon poliisia on haastanut entisen presidentin Donald Trumpin oikeuteen loppiaisen hyökkäyksen aiheuttamisesta.

Trumpin kannattajien hyökkäys kongressitaloon Capitol-kukkulalla Washingtonissa johti kymmenien poliisien haavoittumiseen ja yhden poliisin kuolemaan. Mellakoitsijat murtautuivat poliisien eristyslinjan läpi ja tunkeutuivat kongressitaloon, jossa he hyökkäilivät poliiseja vastaan ja jahtasivat näitä pitkin kongressitaloa.

Ex-presidentin oikeuteen tiistaina haastaneet poliisit James Blassingame ja Sidney Hemby kertoivat saaneensa mellakassa fyysisiä ja emotionaalisia vammoja.

Blassingame kertoi saaneensa vammoja päähänsä ja selkäänsä ja kärsivänsä henkisesti tapahtumista. Hän sanoo Trumpin kannattajien myös solvanneen häntä rasisisesti.

Hemby puolestaan sai vammoja käteensä ja polveensa jouduttuaan puristuksiin kongressitalon ovia vasten. Häntä myös suihkutettiin kasvoihin ja vartaloon kemikaaleilla.

– Hemby on normaalisti käytökseltään rauhallinen, mutta hänellä on ollut vaikeuksia selvitä tunneperäisistä vaikutuksista, joita tuli kun häntä vastaan hyökättiin toistuvasti, haasteessa sanotaan.

Kumpikin poliisi vaatii kärsimyksistään vähintään 75 000 dollarin korvauksia.

Trumpin vaalivilppisyytökset johtivat väkivaltaan

Hyökkäyksen kongressitaloon on katsottu olleen seurausta siitä, ettei Trump suostunut tunnustamaan tappiotaan Joe Bidenille marraskuun alun vaaleissa. Trump esitti viikkojen ajan valheellisia väitteitä vaalivilpistä ja lietsoi kannattajiaan kapinaan.

Kongressin kokoontuessa laskemaan vaalien valitsijaääniä 6. tammikuuta tuolloin vielä presidenttinä ollut Trump piti lähellä kongressitaloa yleisötilaisuuden, jossa hän toisti jälleen vaalivilppiväitteitään ja kehotti kannattajiaan taistelemaan. Sen jälkeen hänen kannattajansa hyökkäsivät kongressitalolle, josta kongressiedustajat piti evakuoida turvaan.

– Trumpin toiminta monen kuukauden aikana lietsoi näitä kapinallisia. Hän sai seuraajansa uskomaan väärää syytöstään, että hän oli joutumassa pois Valkoisesta talosta mittavan vaalivilpin takia, poliisien haasteessa sanotaan.

Haasteessa luetellaan useita esimerkkejä siitä, miten Trump kannusti toiminnallaan kapinoimaan.

Kongressin edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan yllyttämisestä. Senaatissa ei kuitenkaan löytynyt tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä langettavan tuomion antamiseen.