"Koriste-esineiden ostaminen ei olisi välttämätön syy liikkua, mutta ruoan ostaminen olisi" – Valmisteilla on malli, jolla rokotuksia voitaisiin kohdentaa pahimmille epidemia-alueille

Pääministeri Sanna Marin kertoo hallituksen linjauksista liikkumisvapauden rajoittamisen osalta. Vesa Moilanen/Lehtikuva

STT , Tommi Salo

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valmistelevat mallia, jolla koronarokotteita voitaisiin kohdentaa painotetusti pahimmille epidemia-alueille, kun riskiryhmät on rokotettu, totesi pääministeri Sanna Marin (sd.) tiedotustilaisuudessa torstaina.

Valtioneuvosto julkaisi keskiviikkoiltana lakiluonnoksen kaavailluista liikkumisrajoituksista pahimmille epidemia-alueille. Pahin alue kattaa tällä hetkellä Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Turun.

– Asiantuntijoiden mukaan pelkällä rokotejärjestyksen muuttamisella ilman muita rajoitustoimia ei olisi voitu hallita tämänhetkistä epidemiatilannetta, Marin sanoi.

Alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta kertoi, että rajoitukset tulevat voimaan vasta, kun niistä annetaan asetus, ja sitä annettaessa arvioidaan, ovatko ne välttämättömiä kyseisillä alueilla sillä hetkellä.

Uudella lailla rajoitettaisiin koronatartuntojen estämiseksi sitä, millä asioilla ihmiset saavat oman pihapiirinsä ulkopuolella liikkua ja kenen kanssa. Esitys vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän.

– Liikkumisrajoituksilla ei säädellä kauppoja vaan sitä, mitkä ovat välttämättömiä syitä liikkua. Esimerkiksi koriste-esineiden ostaminen ei olisi välttämätön syy, mutta ruoan ostaminen olisi, vaikka niitä myytäisiin samassa kaupassa, Marin sanoi.

– THL on arvioinut, että liikkumisrajoitukset ja maskinkäyttövelvoite vähentäisivät kontakteja 25 prosenttia. Se on merkittävä osuus, ja sillä on vaikuttavuutta myös epidemian etenemiseen, pääministeri arvioi.

Lankinen sanoi, että esimerkiksi mökin, jonne menee, pitäisi olla hallinnassa eli pysyvässä, pitkäaikaisessa käytössä, ei vain lyhytaikaisesti vuokralla.

– Poliisista riippuu, tuleeko rajoitusalueiden rajoille tarkastuspisteitä esimerkiksi autoilijoille, Lankinen totesi.

"Juhlat ja tarpeettomat kokoontumiset on syytä laittaa tauolle"

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan uudet virusmuunnokset ja muiden maiden tartuntaryöppykokemukset ovat syynä siihen, että THL esitti uusia rajoituksia.

– Jos ajaudumme tilanteeseen, jossa terveydenhuolto ylikuormittuu, olemme myöhässä epidemian jarruttamisen ja estämisen suhteen, Salminen korosti.

– Laskelmamme osoittavat, että nämä rajoitukset säästävät ihmishenkiä ja estävät monia ihmisiä joutumasta sairaalaan vakavan sairauden vuoksi, hän sanoi.

Marin kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että mikäli liikkumisrajoituksia ei oteta käyttöön vakavimmilla epidemia-alueilla, aiheutuisi terveydenhuollon kantokyvylle vakava uhka. Pyrkimys on kaikkien ylimääräisten kontaktien vähentäminen.

Marinin mukaan juhlat ja tarpeettomat kokoontumiset on syytä laittaa tauolle. Ulkoilma on paras paikka huolehtia välttämättömistä sosiaalisista suhteista.

– Tauti etenee esimerkiksi illanistujaisten kaltaisissa tilaisuuksissa, joihin aiemmilla rajoitustoimilla ei pystytä puuttumaan. Näissä tapahtuvia ihmiskontakteja halutaan nyt vähentää, Marin huomioi.

Kommentoi