Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määräsi rajoille pakolliset koronatestit

Helsingin satamien, Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Vaalimaan rajanylityspaikan kautta Suomeen tulevat passitetaan jatkossa kaikki koronatestiin. Testiin on mentävä, jos tulijalla ei ole negatiivista testitulosta korkeintaan 72 tuntia ennen maahantuloa otetusta testistä tai luotettavaa todistusta jo podetusta koronasta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) pakollista terveystarkastusta koskeva määräys on voimassa torstaista maaliskuun loppuun asti.

Avit ilmoittivat maanantaina, että ne voivat jatkossa määrätä yhdellä päätöksellä isompiakin ihmismääriä pakkotesteihin. Avit olivat aiemmin tulkinneet tartuntatautilakia niin, että päätös on tehtävä jokaiselle rajanylittäjälle erikseen.

Uusi tulkinta ei tuo suurtakaan muutosta, sillä vain 0–3 prosenttia rajanylittäjistä on kieltäytynyt vapaaehtoisista testeistä.

– Tällä päätöksellä saadaan ne viimeisetkin terveystarkastukseen, kuvaa aluehallintoylilääkäri Anne Hiiri Etelä-Suomen avista.

Vapaaehtoisesti rajalla koronatestin tehneistä 0,1–1 prosenttia on saanut positiivisen testituloksen. Tämä tarkoittaa Hiiren mukaan noin 20:tä tartuntaa viikossa Etelä-Suomen alueella.

Kieltäytyjälle rapsuja

Päätös koskee riskimaaksi luokiteltuja maita, joissa koronan ilmaantuvuus on yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohti kahdessa viikossa. Esimerkiksi Euroopassa luku on roimasti tätä suurempi liki kaikissa maissa, myös Suomessa.

Jos koronatestiä ei voida perustellusta syystä ottaa, kunnan tai kuntayhtymän tartuntatautilääkäri voi harkintansa perusteella esimerkiksi määrätä maahantulijan karanteeniin.

Jos terveystarkastukseen määrätty henkilö taas kieltäytyy tarkastuksesta, kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tarvittaessa pyytää poliisilta virka-apua. Kieltäytyjälle voi rapsahtaa sakkoja tai enintään kolmen kuukauden vankeusrangaistus.

Pakollinen terveystarkastus ei koske tavaraliikenteen henkilöstöä, Helsinki-Vantaan kauttakulkua eikä vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia.

Ennakkotestausmalli valmistelussa

Avin tulkinnan muutos tartuntatautilaista perustui eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Siinä arvioidaan, että avit voivat jo nykylainsäädännön perusteella määrätä rajanylityspaikoilla laajemmista pakkotesteistä.

Tartuntatautilain 16. pykälässä säädetään pakollisista terveystarkastuksista, joiden osana voi olla esimerkiksi koronavirustesti.

Suomi ei ole toistaiseksi vaatinut todistusta negatiivisesta koronatestistä maahan saapuvilta ihmisiltä, mikä on herättänyt paljon keskustelua. Sosiaali- ja terveysvaliokunta piti viime viikon mietinnössään ennakkotestausmallia tarpeellisena. Sunnuntaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) lupasi, että sellaista ryhdytään valmistelemaan.