Suomen suurimpiin kuuluvan huumevyyhdin käsittely alkoi käräjillä – syyttäjän mukaan Hollannista tuotujen kukkien sekaan oli kätketty muun muassa satoja kiloja amfetamiinia ja marihuanaa

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona Suomen suurimpiin kuuluvan huumevyyhdin käsittely. Poliisin mukaan Suomeen salakuljetettiin huumeita Hollannista kukka- ja huonekasvilastien seassa yli 20 miljoonan euron arvosta.

Syytettyjä on yhteensä lähes 30, osa Suomen ja osa muiden maiden kansalaisia. Käsittelyn aluksi luettiin syytteet kahdelle hollantilaismiehelle, jotka poliisin mukaan olivat huumekuljetusten pääasialliset järjestäjät. Salakuljetusta peitelläkseen miehet olivat poliisin mukaan perustaneet yrityksen kukkien ja muiden kasvien maahantuontia ja myyntiä varten.

Kaksikkoa syytetään useista törkeistä huumausainerikoksista ja salakuljetuksesta. Syyttäjän mukaan miehet pitivät myyntivarastona hallussaan ja kuljettivat sekä kuljetuttivat Hollannista Suomeen ja Suomessa levittivät edelleen suuren määrän eri huumausaineita.

Syyttäjän mukaan Suomeen tuotiin muun muassa 250 kiloa amfetamiinia, yli 250 kiloa marihuanaa, 15 kiloa kokaiinia ja 145 000 ekstaasitablettia.

Syytetyt kiistävät tienneensä, mitä huumeita kuljettivat

Kaksikko on myöntänyt syytteet suurimmalta osin. Kirjallisissa vastauksissaan käräjäoikeudelle he sanovat kuitenkin, että toimivat asiassa vain välikäsinä huumeiden kuljettamisessa Hollannista Suomeen eikä heillä ollut syyttäjän väittämiä myyntivarastoja.

Toisen miehen vastauksen mukaan huumeita säilytettiin kukkayhtiön tiloissa vain lastaamiseen tarvittavan ajan, alle tunnin.

Miehet kiistävät myös tienneensä tarkemmin, mitä huumeita tai kuinka paljon kuljetuksissa oli. Toinen heistä sanoo mieltäneensä useimmiten kuljettavansa kannabista.

– Päämieheni on saanut palkkion kuljetuksesta aina lähettäjältä eikä ollut varsinaisen huumekaupan osapuoli, toisen miehen vastauksessa sanotaan.

Lähes 50 kiloa marihuanaa takavarikoitiin vuokra-autosta

Syytteet luettiin myös miehelle, joka syyttäjän mukaan vastaanotti sekä levitti ja myi edelleen suurimman osan Suomeen tuodusta marihuanasta. Syyttäjän mukaan mies tilasi yli 220 kiloa marihuanaa ja muita huumeita Hollannissa toimineelta huumeiden myyjältä.

Marihuana toimitettiin Suomeen rahdin seassa, ja toinen syytetyistä hollantilaisista luovutti huumeet miehelle useilla eri kerroilla Sipoonlahdessa. Osalla hakukeikoista mukana oli myös toinen mies, joka syyttäjän mukaan oli vuokrannut Helsingistä asuntoja, joihin huumeet vietiin.

Marihuanasta saatiin takavarikkoon noin 48,5 kiloa viime vuoden toukokuussa. Poliisi pysäytti miesten vuokra-auton, kun he olivat ajamassa Sipoonlahdesta takaisin Helsinkiin. Näin ollen levitykseen päätyi syyttäjän mukaan noin 173 kiloa marihuanaa.

Rikoshyötyä yhdelle miehelle lähes 1,4 miljoonaa euroa

Syyttäjän mukaan huumeet Hollannista tilannut mies sai huumekaupoista rikoshyötyä lähes 1,4 miljoonaa euroa. Tutkinnassa hänen vuokra-asunnostaan takavarikoitiin yli 410 000 euroa käteistä rahaa.

Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle mies myöntää syyllistyneensä törkeään huumausainerikokseen.

– (Syytetty) haluaa korostaa, ettei hän ole tuonut missään vaiheessa huumeita maahan, eikä hän ole niitä ostanut Hollannista. (Syytetty) on pitänyt hallussaan ja levittänyt huumausaineita, jotka on muiden toimesta tuotu Suomeen, vastauksessa sanotaan.

Muun muassa hakukeikoille osallistumisesta ja asuntojen vuokraamisesta syytetty mies kiistää kaikki syytteet.

Kolmannen miehen syytetään ottaneen haltuunsa ja myyneen edelleen noin 86,5 kiloa levitykseen päätyneistä 173 kilosta marihuanaa. Osan huumeista syytetty toimitti Helsingissä Kannelmäessä sijainneeseen asuntoon, mistä sitä myi eteenpäin useampi henkilö. Miehen kirjallisen vastauksen mukaan hän on myöntänyt syytteet sekä esitutkinnassa selvittänyt tapahtumien kulkua omalta osaltaan.

Käsittely muiden syytettyjen osalta jatkuu käräjäoikeudessa torstaina. Kaikkiaan käsittelylle Helsingin käräjäoikeudessa on määrätty päiviä kesäkuun loppupuolelle asti.

Poliisin mukaan myös iso osa Katiska-jutun huumeista peräisin vyyhdistä

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan Hollannista tuoduille huumeille toimi Suomessa useita vastaanottoportaita, joiden tehtävänä oli myydä huumeet edelleen. Katiska-juttuun liittyen huumeita tuotiin kaksi isompaa erää, ja asiakkaana toimi jutun toinen pääepäilty, Niko Ranta-aho, KRP on kertonut.

Poliisin mukaan hollantilaisten asiakkaina pääkaupunkiseudulla oli kaksi erillistä rikollisryhmää, joista toisen jäsenet ovat pääosin peräisin Itä-Afrikasta ja toisen pääosin Lähi-idästä. Molemmissa ryhmissä oli poliisin mukaan kymmenkunta jäsentä.

KRP:n ja Helsingin poliisin lisäksi asiaa tutkittiin Pohjanmaan, Hämeen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksissa. Huumevyyhdin yhtenä keskeisenä toimijana poliisi pitää niin sanottua Lappeenrannan miestä.

Hieman yli 30-vuotiaan suomalaisen miehen epäillään tilanneen Hollannista Suomeen useita huumausaine-eriä. Poliisin mukaan erät ovat olleet suuria ja sisältäneet ison valikoiman erilaisia huumeita muun muassa kokaiinia, amfetamiinia ja ekstaasia.

Poliisin mukaan miehellä ei ole merkittävää aiempaa rikostaustaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat