Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:ssa kahdeksan kuollut hierontasalongeissa tapahtuneissa ampumisissa – epäilty otettu kiinni

Yhdysvalloissa Georgian osavaltiossa tapahtuneissa ampumisissa kuolleista kuusi on aasialaisnaisia, kertoo poliisi. Yhteensä kuolonuhreja hierontasalongeissa tehdyissä iskuissa on kahdeksan.

Poliisin mukaan yksi valkoihoinen 21-vuotias mies on otettu kiinni epäiltynä kaikista kolmesta iskusta. Iskut tapahtuivat osavaltion pääkaupungissa Atlantassa ja sen esikaupunkialueella.

Atlantan pormestari Keisha Lance Bottoms kertoi tiedotustilaisuudessa CNN:n mukaan, että epäilty oli ollut matkalla Floridaan, kun hänet otettiin kiinni.

– Tässä olisi voinut käydä merkittävästi pahemmin. On hyvin todennäköistä, että uhreja olisi voinut olla enemmän, pormestari sanoi.

Cherokeen piirikunnan sheriffi Frank Reynolds sanoi, että ampumisten motiivi ei ehkä ole viharikos, mutta sitä ei voida sulkea vielä pois. Epäilty on kertonut tutkijoille olevansa seksiaddikti. Hän on saattanut käydä aiemmin hierontalaitoksissa, joissa hänen epäillään tehneen veriteot.

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap on kertonut, että neljä kuolonuhreista oli korealaistaustaisia.

AFP:n mukaan uutiset ampumisista tulivat vain tunteja sen jälkeen, kun kansalaisjärjestö Stop AAPI Hate julkaisi raporttinsa aasialaisamerikkalaisiin kohdistuvan syrjinnän ja viharikosten kasvusta. Teot kohdistuvat suhteettoman usein naisiin.

Viime vuoden maaliskuun ja tämän vuoden helmikuun välisenä aikana kyselyyn vastanneet aasialaisamerikkalaiset raportoivat kokeneensa suullista häirintää. Hieman useampi kuin yksi kymmenestä kertoi joutuneensa fyysisen hyökkäyksen uhriksi.

Biden on tuominnut rasistiset hyökkäykset

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin tuomitsi viime viikolla presidenttikautensa ensimmäisessä prime time -puheessa aasialaisamerikkalaisiin kohdistuvat rasistiset hyökkäykset, joita hän kuvaili viharikoksiksi ja "epäamerikkalaisiksi". Presidentti vaati loppua rikollisille hyökkäyksille, joita on nähty aina koronapandemian alusta alkaen.

Bidenin mukaan aasialaisamerikkalaisia vastaan on hyökätty, heitä on häiritty ja syytelty pandemian vuoksi. Koronavirus havaittiin ensimmäistä kertaa Kiinassa toissa vuoden joulukuussa.

Aktivistien mukaan laajempaa aasialaisvastaista syrjintää ovat lietsoneet ex-presidentti Donald Trumpin puheet "Kiina-viruksesta". Trump käytti varsinkin viime vuonna pitämissään puheissa toistamiseen rasistiseksi miellettyä termiä kuvaillessaan koronavirusta.

Georgian senaattori Raphael Warnock tuomitsi väkivallan myöhään tiistaina paikallista aikaa julkaisemassaan tviitissä . Hän sanoi sydämensä särkyneen traagisen väkivallan vuoksi.

– Jälleen näemme, että viha on tappavaa, hän kirjoitti.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.