Yön uutiskooste: Nuorten äänistä käydään kisaa kuntavaaleissa, Pekka Katajan epäillystä murhayrityksestä annetaan tuomio

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Nuorten äänestäjien suosiosta käydään kireää kamppailua kesäkuun kuntavaaleissa. Heikki Saukkomaa / Lehtikuvaa

Koonneet: Arttu Mäkelä, Kerttu Heikura / STT

Nuorisoneuvosto: Nuorten äänistä käydään kireää kamppailua kuntavaaleissa

Nuorten äänistä käydään puolueiden kesken kireää kamppailua kesäkuun kuntavaaleissa, arvioi Valtion nuorisoneuvosto. Neuvoston mukaan alle kolmekymppisillä äänestäjillä puoluekartta näyttää varsin erilaiselta kuin koko äänestäjäkunnassa.

Nuorisoneuvoston teettämän tutkimuksen mukaan vasemmistopuolueet ja vihreät ovat nuorten naisten mieluisimmat vaihtoehdot, kun taas keskustalaiset ja oikeistolaiset puolueet saavat eniten kannatusta miehiltä.

Eduskunnan on määrä käsitellä asetukset valmiuslain ottamisesta käyttöön - sen jälkeen valtioneuvostoon ja presidentin vahvistettavaksi

Eduskunnan on määrä käsitellä tänään asetukset valmiuslain ottamisesta käyttöön. Asetukset pitää eduskunnan hyväksynnän jälkeen viedä valtioneuvoston käsittelyyn ja sen jälkeen vahvistettavaksi presidentin esittelyyn.

Pykälien nojalla voidaan muun muassa joustaa kiireettömän terveydenhoidon määräajoista. Kiireettömästä hoidosta voidaan siirtää työntekijöitä ja tiloja kiireellisen hoidon antamiseen. Tätä voi olla esimerkiksi koronapotilaiden tarvitsema välitön hoito.

Perussuomalaisten vaalipäällikköön kohdistuneesta epäillystä murhayrityksestä annetaan tuomio

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivallanteosta. Syytteessä murhan yrityksestä on 41-vuotias uusmaalainen mies.

Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta aamupäivällä. Kaksi miestä tunkeutui Katajan asuntoon, ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai muulla esineellä. Syytetty kiistää liittyvänsä väkivallantekoon mitenkään.

Syyttäjän mukaan hyökkäyksen taustalla on Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen eduskuntavaaliehdokkuuden kariutuminen. Syytetty on toiminut Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana. Torssosta ei syytetä osallisuudesta rikokseen.

Brasiliassa rikkoutui 2 000 päivittäisen koronaan liittyvän kuolemantapauksen raja

Brasiliassa on kirjattu jälleen uusi ennätys koronaan liittyvien päivittäisten kuolemien määrässä, kun 24 tunnin ajalta kirjattiin yhteensä lähes 2 300 kuolemaa. Maan terveysministeriö kertoi asiasta keskiviikkona.

Huolestuttava koronapiikki nosti päivittäisten koronakuolemien määrän keskiviikkona Brasiliassa ensimmäistä kertaa yli kahden tuhannen.

Yhteensä noin 212 miljoonan asukkaan maassa on kirjattu pandemian aikana määrällisesti toisiksi eniten koronakuolemia koko maailmassa. Brasilian yli 270 000:ta kuolemantapausta enemmän koronakuolemia on kirjattu vain Yhdysvalloissa. (Lähde: AFP)

BBC: Oppositiojohtajan mukaan Tansanian presidentti on sairaalahoidossa koronatartunnan vuoksi

Tansanian presidentillä John Magufulilla on koronatartunta ja hän on sairaalahoidossa tartuntansa vuoksi, kertoo paikallinen oppositiojohtaja Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Oppositiojohtaja Tundu Lissun mukaan hänen lähteensä kertovat, että Magufuli saa sairaalahoitoa naapurimaa Keniassa. BBC ei ole kyennyt vahvistamaan tietoja.

Magufuli ei ole esiintynyt julkisuudessa yhteentoista päivään, ja hänen terveydentilastaan on noussut kysymyksiä Tansaniassa.

Presidenttiä on kritisoitu kovasti koronatoimiensa vuoksi. 61-vuotias Magufuli on kehottanut virustaistelussa käytettävän rukouksia ja höyryterapiaa.

Suomessa BBC:n tiedoista kertoi aiemmin Yle.

Yhdysvallat asettaa pakotteita Myanmarin sotilasjuntan johtajan perheelle

Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona asettavansa pakotteita Myanmarin sotilasjuntan johtajan kahdelle aikuisiässä olevalle lapselle. Pakotteet asetetaan helmikuisen sotilasvallankaappauksen ja sitä seuranneen mielenosoittajiin kohdistuneen väkivallan vuoksi.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan juntan johtajan Min Aung Hlaingin lapsilla on useita yritysomistuksia, jotka ovat suoraan hyötyneet Min Aung Hlaingin "asemasta ja pahantahtoisesta vaikutuksesta". Pakotteiden myötä kaikki heidän Yhdysvalloissa olevat varansa on jäädytetty.

Yhdysvallat on jo aiemmin asettanut pakotteita useille vallan kaapanneille kenraaleille, mukaan lukien Min Aung Hlaingille. (Lähde: AFP)

Johnson & Johnsonin koronarokotteen myyntilupasuositus tänään Euroopan lääkeviraston arvioitavana

Euroopan lääkeviraston (EMA) on tänään määrä päättää, suositteleeko se yhdysvaltalaiselle Johnson & Johnsonin koronavirusrokotteelle myyntilupaa. EMA on kertonut lääkekomitean aikovan antaa arvionsa tänään ylimääräisessä kokouksessaan.

Mikäli EMA suosittelee rokotteen myyntilupaa, voi EU-komissio tehdä päätöksen myyntiluvan myöntämisestä.

EMA on toistaiseksi antanut hyväksynnän jo Suomessakin käytössä oleville Pfizerin ja Biontechin, Modernan ja Astra Zenecan koronarokotteille.

Japanin tsunamista ja Fukushiman ydinonnettomuudesta 10 vuotta

Japanissa muistetaan tänään tasan kymmenen vuotta sitten sattunutta tsunamituhoa. Erittäin voimakkaan merenalaisen maanjäristyksen aiheuttama tsunamiaalto vyöryi maihin Japanin itärannikolla tuhoten kokonaisia kyliä ja kaupunkeja. Yli 18 400 ihmistä kuoli tai katosi.

Tsunami sai aikaan myös vakavan ydinvoimaonnettomuuden Fukushimassa. Voimalan jäähdytysjärjestelmät pettivät, minkä seurauksena kolmen reaktorin ytimet sulivat. Muun muassa nopean evakuoinnin ansiosta säteilyn ei tiedetä aiheuttaneen kuolonuhreja.

Fukushiman onnettomuus johti ydinvoiman käytön uudelleen arviointiin myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Saksa päätti pian onnettomuuden jälkeen luopua ydinvoimasta vuoden 2022 loppuun mennessä. (Lähde: AFP)

Saksan supervaalivuosi pyörähtää käyntiin sunnuntaina

Saksassa käynnistyy ensi viikonloppuna niin kutsuttu supervaalivuosi keskellä koronapandemiaa. Sunnuntaina äänestetään päättäjät Baden-Württembergin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioparlamentteihin. Myöhemmin ovat vuorossa vielä vaalit kolmessa muussa osavaltiossa sekä pääkaupungissa Berliinissä.

Vaalivuosi huipentuu syyskuussa parlamentti- eli liittopäivävaaleihin, joiden jälkeen liittokansleri Angela Merkelin on määrä jättää maan johtotehtävä. Merkelin kristillisdemokraattien suosio ampaisi ylös viime keväänä koronaepidemian alettua, mutta viime aikoina suosioluvut ovat laskeneet keskellä kiistelyä rokotuksista ja muista epäonnistumisista koronan hoidossa.

New Yorkin pörssissä Dow Jones kiri ennätyslukemiin Yhdysvaltain koronaelvytyspaketin jälkimainingeissa

Keskeinen Dow Jones -indeksi sulki uuteen ennätykseen New Yorkin pörssissä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain jättiläismäinen koronaelvytyspaketti hyväksyttiin edustajainhuoneessa keskiviikkona.

Teollisuuspainotteinen Dow Jones kohosi 1,5 prosenttia 32 297,02 pisteeseen.

Laajapohjainen S&P 500 nousi 0,6 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq sen sijaan liukui vajaat 0,1 prosenttia.

1,9 biljoonan dollarin koronaelvytyspaketti hyväksyttiin edustajainhuoneessa keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Paketti on merkittävä läpimurto presidentti Joe Bidenille.

Liverpool varmasti puolivälieriin, PSG piti Barcelonan kurissa ja jatkaa

Jalkapallon Mestarien liigan keskiviikkoisissa neljännesvälierissä jatkopaikan kilpailun kahdeksan parhaan joukkoon ottivat Liverpool ja PSG. Liverpool voitti Budapestissa pelatussa "kotiottelussaan" Leipzigin 2–0 ja eteni puolivälieriin yhteismaalein 4–0. PSG pelasi Pariisissa 1–1-tasapelin Barcelonan kanssa, ja vieraspelin selkeästi voittanut PSG jatkaa eteenpäin yhteismaalein 5–2.

Liverpoolille maalasivat viimeisen parinkymmenen minuutin aikana Mohamed Salah ja Sadio Mane. PSG:n vei johtoon Kylian Mbappe rangaistuspotkulla 31. minuutilla, Lionel Messi tasoitti kuusi minuuttia myöhemmin. Messi epäonnistui rangaistuspilkulta avauspuoliajan lisäajalla.

Kommentoi

Mainos: Iisalmen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin