Ministeriö antaa esityksen kuntavaalien siirrosta "niin nopeasti kuin mahdollista" – HS: Presidentti Niinistö pitää kuntavaalien siirtoa järkevänä

Puolueille on jo viikonlopun aikana lähtenyt oikeusministeriöstä ohjeistus kuntavaalien toteuttamisesta kesäkuussa. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Liisa Kujala, Antti Autio / STT

Oikeusministeriö pyrkii antamaan "niin nopeasti kuin mahdollista" hallituksen esityksen, jolla kuntavaalit siirtyvät huhtikuulta kesäkuulle. Asiasta kertoi oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Puolueille on jo viikonlopun aikana lähtenyt oikeusministeriöstä ohjeistus siitä, millä tavalla vaalien uusi päivä toteutetaan puolueiden näkökulmasta.

– Muodollinen ohjeistus pyritään antamaan kaikille niin pian kuin mahdollista, Timonen sanoi valtioneuvoston kanslian etätilaisuudessa maanantaina.

– Perusperiaatteet ovat, että äänioikeus määräytyy uuden vaalipäivän mukaisesti, samoin määräytyy vaalikelpoisuus. Puolueiden ei tarvitse tehdä ja jättää uusia listoja, mutta niillä on siihen halutessaan mahdollisuus.

Oikeusministeriö ilmoitti kuntavaalien siirtämisestä kesäkuun 13. päivään lauantaina. Timonen kuitenkin muistutti, että tosiasiallisen päätöksen siirrosta teki puoluesihteerityöryhmä ja oikeusministeriö oli "enemmän toteuttavassa roolissa".

– Eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta päätyivät siirron kannalle.

Kuntavaalien siirrosta päättää lopullisesti eduskunta. Vankka poliittinen tuki merkinnee, että vaalien siirto hyväksytään siellä sujuvasti.

Luvut esimerkkejä pahimmasta tilanteesta

Viikonloppuna julkisuudessa nähtiin laskelmia, joiden mukaan epidemiatilanne voisi huhtikuussa olla pahimmillaan sellainen, että uusia tartuntoja olisi jopa yli 11 000 päivässä. Timonen kuitenkin korosti, ettei siirtopäätös perustunut pelkästään laskelmiin, vaan THL:n arvioon tilanteesta ja uhkista, joita huhtikuun vaaleihin liittyisi.

– Lukuja on käytetty esimerkkeinä siitä, mihin tämä voisi pahimmillaan viedä. Se on nyt ollut omiaan aiheuttamaan jonkun verran epäselvyyttä ja hämmennystä, mitä tietysti pahoittelen.

Timonen painotti, ettei kyse ollut siitä, etteivätkö kunnat olisi pystyneet järjestämään vaaleja. Suurin huoli huhtikuun vaaleissa liittyi äänestämiseen turvallisuuteen koronaepidemiatilanteessa. Timosen mukaan terveysturvallisuusviranomainen on arvioinut kesäkuun selkeästi paremmaksi ajaksi vaalien järjestämiseen kuin huhtikuun.

HS: Presidentti Niinistö pitää kuntavaalien siirtoa järkevänä

Presidentti Sauli Niinistö pitää järkevänä kuntavaalien siirtoa huhtikuulta kesäkuulle pahentuneen koronavirustilanteen takia, kertoo Helsingin Sanomat . Niinistö sanoi HS:lle, että vaaleissa ihmisten olisi syytä tuntea itsensä vapaiksi ja huolettomiksi äänestämään.

Niinistön mukaan vaalit keräävät yhteen ison joukon vaalivirkailijoita ja äänestäjiä. He kohtaavat toisensa, jolloin tartuntaturvallisuuden maksimointi on äärimmäisen vaikeaa.

Presidentti ei halua ottaa kantaa THL:n antamiin lukuihin, jotka lopulta vaikuttivat siihen, että puolueiden laaja enemmistö kannatti vaalien siirtämistä.

– En osaa lainkaan ottaa kantaa näihin THL:n vähän teoreettisiin lukuihin. Lähden siitä, ettei hiukan runsaassa kuukaudessa ehtisi tapahtua mitään aivan ratkaisevaa parannusta, mutta kolmessa kuukaudessa todennäköisyys on jo suurempi, että tilanne paranee, Niinistö arvioi HS:lle.

Kommentoi