Marin A-studiossa: Hallitus tulee ottamaan valmiuslaista useita pykäliä käyttöön

Hallitus käsittelee keskiviikkona neuvotteluissaan valmiuslain käyttöä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ylen A-studiossa tiistai-iltana, että hallitus tulee ottamaan valmiuslaista useita pykäliä käyttöön.

Marinin mukaan tarkoitus on ottaa käyttöön viime päivinä kiistellyt valmiuslain pykälät 106 ja 107, jotka koskevat hallintoviranomaisten viestintää ja viranomaisten toimivaltaan liittyvien kiistojen ratkaisemista poikkeusoloissa. Lisäksi Marinin mukaan tarkoitus on tarkastella sosiaali- ja terveydenhoitoon liittyviä pykäliä. Hallitus ei keskiviikkona kuitenkaan vielä anna esityksiä eduskunnalle.

Marin sanoi ennen A-studiota Ylen iltauutisille, että hallitus käsittelee valmiuslakia kokonaisuudessaan. Tarkoitus oli hänen mukaansa käsitellä niitä pykäliä, joita on tarpeen ja välttämätöntä ottaa tässä tilanteessa käyttöön.

Marin ei kuitenkaan uskonut, että hallitus keskustelisi ulkona liikkumisen rajoittamisesta.

– Tätäkin valmistelutyötä toki tehdään, koska on mahdollista, että se hetki tulee, että joudumme näin painavia asioita eduskunnalle esittämään, Marin sanoi.

Epidemiologinen tilanne määrittelee, minkä tyyppinen ulkonaliikkumiskielto voitaisiin ottaa käyttöön. Harkinnassa on kuitenkin STT:n tietojen mukaan mahdollisimman minimaalinen kielto, koska kyseessä on ihmisten liikkumisoikeuksien rajoittaminen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei muuta tilojen sulkupäätöstä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) kertoi aiemmin tiistaina tiedotteessaan, ettei se muuta perjantaina tekemäänsä päätöstä tiettyjen tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla ja tietyissä ympäryskunnissa.

Avi kertoo saaneensa asiaan ohjausta sosiaali- ja terveysministeriöltä. Avi kertoo tehneensä perusteellisen harkinnan ministeriön ohjauksen jälkeen, mutta perjantain päätöstä ei ole silti syytä muuttaa.

Avin päätös velvoittaa pääkaupunkiseudun lisäksi Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan kuntia sekä yksityisiä toimijoita näillä alueilla sulkemaan tietyt tilansa. Sisätiloja voi kuitenkin käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen ihmistä. Päätös on voimassa 1.–14. maaliskuuta.

Päätös koskee urheiluun ja ryhmäliikuntaan käytettäviä sisätiloja sekä kuntosaleja, yleisiä saunoja ja uimahalleja sekä niiden välittömässä yhteydessä olevia pukuhuonetiloja, tanssipaikkoja, huvi- ja teemapuistoja, sisäleikkipuistoja sekä kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja pois lukien kauppojen liiketilat ja palveluiden tarjoamiseen käytettävät tilat.

Avin päätöksen taustalla on kiista sosiaali- ja terveysministeriön kanssa siitä, miten muun muassa kuntosaleja, yleisiä saunoja ja sisäleikkipuistoja rajoittavaa lakipykälää tulisi tulkita.

Ministeriön tulkinta näyttää olleen se, että lain pohjalta voitaisiin sulkea sisätilat, joissa tavanomaisesti on tai voi olla yli 10 ihmistä. Avin tulkinnan mukaan tilat taas saavat olla auki, jos toimintaa niissä rajoitetaan enimmillään 10 henkeen.

Kiuru toivoo osapuolten yhtyvän samaan tilannearvioon

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitti STT:n haastattelussa toiveen, että eri tahot yhtyisivät arvioon siitä, missä tilanteessa ollaan.

– Toimeenpanopuolella haasteenamme on, että tällaisessa kriisissä meidän ei pitäisi käyttää aika siihen, että jatkamme tulkintaeroista johtuvaa kiistelyä vielä seuraavien viikkojen aikana. Tässä tautitilanteessa lainsäätäjän tahto niin valmistelun kuin säätämisen osalta oli nimenomaan, että nämä tilat suljettaisiin. Nyt on myöhemmin osoittautunut, että avi ei jaa tätä samaa tulkintaa, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan lähtökohtana oli perusoikeuksien näkökulmasta, että perusoikeuksia joudutaan arvottamaan.

– Tässä tilanteessa kyllä tahtotila oli se, että elämän ja terveyden suojelemiseksi myös yksityisten tilojen avoinnaoloon voidaan tehdä tartuntatautilain pohjalta toimeenpanossa muutoksia, Kiuru jatkoi.

Ministerin mukaan nyt joudutaan arvioimaan sitä, tuodaanko eduskuntaan lakimuutos.

– Avien pöytään tuoma tulkintaerimielisyys johtaa siihen, että joudumme sosiaali- ja terveysministeriön osalta jälleen kerran arvioimaan, lähdemmekö eduskunnassa tekemään muutoksia tähän kokonaisuuteen sen varmistamiseksi, että myös avit tulevat siihen johtopäätökseen, jota lainsäätäjä tätä esitystä valmistellessaan ja hyväksyessään tarkoitti.

"Päätös nopealla aikataululla ja vahvalla juridisella asiantuntemuksella"

Avi kertoo tiedotteessaan, että tilojen sulkeminen on tiukin mahdollinen toimi, jonka se voi tartuntatautilain puitteissa asettaa alueen toimijoille. Tiedotteessa kerrotaan, että avien asiantuntijat ovat päätyneet valtakunnallisessa yhteistyössä yhdenmukaiseen tulkintaan tartuntatautilain pykälän 58 g soveltamisesta.

– Arvioimme uuden lakipykälän 58 g eli ns. sulkupykälän soveltamisen rajoja jo päätöstä alun perin tehdessämme erittäin tarkasti, ylijohtaja Merja Ekqvist Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo ja lisää:

– Päätös tehtiin nopealla aikataululla mutta hyvin vahvalla juridisella asiantuntemuksellamme. Toimintamme tärkein kulmakivi on lainmukaisuus, emmekä ole tinkineet tästä päätöstä valmistellessamme. Ymmärrämme erittäin hyvin tartuntatautilain tarkoituksen ja sen uusien pykälien tavoitteet sekä tautitilanteen vakavuuden.

Ekqvist esittää myös toiveen työrauhasta asiantuntijoilleen ja viraston johdolle.

Mainos: Iisalmen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat