Maahantulon rajoituksia jatketaan 18. maaliskuuta asti

Hallitus on päättänyt, että maahantulon rajoituksia jatketaan 18. maaliskuuta saakka. Kuvassa rajavartijoita Helsingin Länsisatamassa. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Hallitus on päättänyt, että maahantulon rajoituksia jatketaan 18. maaliskuuta saakka. Syynä on se, että koronapandemia jatkuu edelleen eikä riittäviä toimia sisärajavalvonnan korvaamiseksi ole vielä käytettävissä.

Suomi rajoittaa tällä hetkellä maahantuloa kaikista muista Schengen-maista paitsi Islannista.

Ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset on poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Etelä-Korean, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.

Lapissa länsirajalla 15. helmikuuta alkaen ja Suomen itärajalla perjantaista alkaen rajoitetaan tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan muutoksilla rajanylitysliikenne yritetään keskittää päiväaikaan ja iltaan, jotta terveysviranomaisia olisi rajalla tarpeeksi.

Tavoitteena on, että kaikki rajanylittäjät saadaan ohjattua koronatestiin, jos heillä ei ole riittävän tuoretta negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta ja parantuneesta koronataudista tai rokotetodistusta. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä välttämätöntä henkilöliikennettä.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

Hallitus kuitenkin suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Kommentoi