Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamisesta etenee eduskuntaan

Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamisesta sai myöhään keskiviikkona kokoon vaaditut 50 000 kannatusilmoitusta. Näin ollen aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan säädettäväksi laki turpeen energiakäytön kieltämiseksi. Esityksen mukaan turpeen polttamisesta energiaksi luovuttaisiin toukokuun 2025 loppuun mennessä.

Kiellon vastaisesta turpeen käytöstä määrättäisiin seuraamusmaksu. Kiellosta olisi kuitenkin poikkeuksia sähkön ja lämmön tuotannon huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Kansalaisaloitteessa esitettävien muutosten tarkoituksena on edistää pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoitetta hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivisuudesta sen jälkeen. Tavoitteena on myös pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen sekä parantaa vesistöjen tilaa.

Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Viime syksyn budjettiriihessä hallitus päätti kiristää turpeen verotusta ja ottaa käyttöön turpeen lattiahintamekanismin.

Kansalaisaloitteen taustalla on Suomen luonnonsuojeluliitto. Irti turpeesta -kansalaisaloitekampanjassa on mukana myös useita muita kansalaisjärjestöjä, muun muassa WWF Suomi, Greenpeace ja Luonto-Liitto.

Suomessa on jo aiemmin säädetty laki kivihiilen energiakäytön kieltämisestä. Sen mukaan kivihiilen käyttö sähkön tai lämmön tuotannon polttoaineena on kielletty toukokuusta 2029 lähtien.

Etusivulla nyt

Luetuimmat