Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mehiläisen tutkimista positiivisista koronanäytteistä yli kymmenesosa brittimuunnosta – "Viittaa siihen, että pelkät rajatarkastukset eivät riitä jäljitykseen"

Mehiläisen tutkimista positiivisista koronanäytteistä yli kymmenesosa on osoittautunut viruksen brittivariantiksi. Mehiläinen tutki viikon aikana tammi-helmikuun vaihteessa yhteensä 67 positiivista koronanäytettä, joista 12 prosenttia oli viruksen mutatoitunutta, Britanniassa löydettyä muunnosta.

Näytteet olivat peräisin eri puolilta Suomea.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen arvioi STT:lle, että Mehiläisen tutkima otos on pieni, mutta tulos silti viittaa siihen, että pelkillä rajatarkastuksilla ei kyetä muunnosten kattavaan tartuntajäljitykseen. Osa nopeammin tarttuvien koronavarianttien tartunnoista tapahtuu jo Suomen sisällä.

– Lisäksi on muistettava, että negatiivisen rajatestin antanut henkilö voi muuttua vasta myöhemmin koronapositiiviseksi, Järvinen täydensi.

Mehiläisen laboratoriosektorin johtajan Kristina Hotakaisen mukaan nyt saatu tulos antaa syyn olettaa, että koronaviruksen uudet variantit voivat tarttua Suomessa sellaisissakin tilanteissa, joissa sitä ei osata epäillä.

Järvisen mukaan myönteinen asia varianttien jäljityksessä on se, että Hus-piirissä saatiin käyttöön nopea PCR-tutkimus. Sillä kyetään tunnistamaan ripeästi kolme koronaviruksen mutaatiota eli brittimuunnos, Etelä-Afrikasta lähtenyt muunnos sekä Brasiliasta lähtenyt muunnos.

Suomessa 368 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu 368 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 4 928, mikä on 986 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Uusista tartunnoista hieman yli kolmannes eli 133 tartuntaa on todettu Helsingissä. Kymmeniä tartuntoja oli myös pääkaupunkiseudun kaupungeista Vantaalla (34) ja Espoossa (20).

Ilmaantuvuusluku on nyt Uudellamaalla yli 160, kun se koko maassa on keskimäärin 90. Ilmaantuvuus esittää koronavirustartuntojen määrää sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana.

Suomessa on todettu tähän mennessä kaikkiaan 47 262 tartuntaa. Näistä muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja on hieman yli 200.

Koronavirustestejä on tehty yhteensä 2,9 miljoonaa.

Virukseen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on perjantain tietojen mukaan 692.

Koronarokotteen saanut 5 000 enemmän kuin eilen

Suomessa koronarokotteita on annettu yli 169 000 ihmiselle, kertoo THL. Luku on kasvanut eilisestä noin 5 000 rokotteella.

Lisäksi toisen rokoteannoksen saaneita on Suomessa yhteensä reilut 48 000.

Ikänsä puolesta riskiryhmäläisiksi katsottavista yli 70-vuotiaista ainakin ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on yli 65 000. Selvästi eniten rokotettuja on rokotusjärjestyksen mukaisesti yli 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien joukossa.

Eniten rokoteannoksia on annettu Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla.